myönnytyksiä

Horisevat keväästä. Höpön höpön. Eihän tämä tässä voinut olla. Tämä sääprofeetta on kyllä vakaasti sitä mieltä, että vielä pyryttää ja kovaa. Viimeistään Pääsiäisenä on taas sellaiset menokelit, että parasta olla menemättä. Uskokaa pois.

kiiwi.jpg

Actinidia delciossa – kiiwi (keväällä 06)

Sen verran piti tehdä myönnytyksiä kevään suuntaan tänään, että aloitin parvekkeen kasvien kastelukierteen aivan ilman puhelinsoittoa. Laiskahkona puutarhaharrastajana olen haalinut parvekkeen vehreytykseksi monivuotisia kasveja, jotka saattavat paahtua ruukkuviljelyssä näillä keleillä. Ainakin havut vaativat jo tipan jos toisenkin haihduttaessaan mahdottomasti jo ennen virallista kasvukauden alkua. Samalla reissulla säälistä kostutin kärhön, koristeheinät, yrtit ja kiiwin ruukun läpimäräiksi. Kiiwi on näemmä pullistelmassa jonkun näköistä silmun alkua karvaisesta varrestaan kaikista ennakko-odotuksista huolimatta. Näinköhän käy, että kiiwin menestymisvyöhyke on noussut eteläiseltä pallonpuoliskolta tänne pohjoisimmille leveyspiireille.

karho.jpg

Kärhön kohtalo lievästi huolettaa. Tuo kuva on otettu tammikuun 11 päivänä ja silloin siinä jo sojotti tuollainen aukeamassa oleva silmu. Myöhäiset pakkaset tietenkin hävitti nuo lupaavat vehreyden alut ja nyt se näyttää varsin surkean kuivalta risukasalta.

Nämä ovat kokeiluja vain, eikä suuremmin sureta jos eivät talvesta selviä. Uusi ilme uudelle kesälle passaa kyllä.

10px
10px
10px

4 comments on “myönnytyksiä

  1. Ei se kuule edes kukkinut viime keväänä, joten satoakaan ei tietenkään tullut. Pääsääntöisesti ne on yksineuvoisia, joten hedelmästä otettujen siemenien kanssa saa olla varuillaan. Tuon kyllä pitäisi olla itsepölytteinen. Joku kasvihuone voisi olla sille paras paikka, tai kuisti. Siellä isossa punaisessa talossa mulla oli sellainen minikiivi, joka teki ihan syötäviä pieniä pampuloita. Se ei selvinnyt talvesta. Joten kyllä kai näiden käyttö meidän oloissa rajoittuu koristearvoihin. Ja se on kyllä aikasen upea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s