kesäpatsastelua

Tuiman mielenkiintoinen patsashaaste tälle kesälle:

“Kesän ja kesämatkojen kunniaksi haastan teidät katselemaan ja kuvaamaan patsaita sekä julkaisemaan blogissanne suosikkipatsaanne kuvan. Arvuutellakin voi. Tunnettu tai tuntemattomampi, kuuluisan kuvanveistäjän tai tutun ITE-taiteilijan tekemä, kotimaassa tai ulkomailla, ei väliä. Löytäkää oma suosikkinne! Ja kertokaa siitä meille muillekin.”

Iloiseen kesäpatsasteluun voi siis ilmoittautua siellä Tuiman Tuumailu-blogissa.

Patsaat ovat mielenkiintoinen, mutta valitettavasti lievästi aliarvostettu taiteen muoto. Patsas on yleensä julkiselle ja sille nimenomaiselle paikalle tehty taideteos. Usein ne soveltuvat kaupunkikuvaan tai ympäristöönsä niin hyvin, että niistä tulee arkisia osia näkymää. Niiden ohi kuljetaan kiireessä ja ehkä ne havainnoidaan osana ympäristöä. Nimi ja tekijä saatetaan tietää, mutta taustat sen kyseisen patsaan kohdalla ovat pimennossa tietoisuudestamme. Taiteilijan motiivista ja inspiraation lähteestä puhumattakaan, myös tuntemus hänen muusta tuotannosta on yleensä vähäistä. Toki patsaita on muuallakin kuin julkisissa tiloissa tai ulkosalla, mutta harvemmin pääsemme niitä ihastelemaan. Mielenkiintoista olisi myös tietää mikä merkitys taiteilijalle on, että hänen teoksensa on esillä julkisessa tilassa?

Tunnemmeko kotikaupunkimme patsaat? Häpeäkseni täytyy tunnustaa etten tunne niitä. Tiedän suurimman osan ulkonäöltä ja osasta tiedän teoksen nimen ja joistain tekijän tai mitä patsas esittää. Sen syvällisempiä tarinoita niistä en kuitenkaan pysty kertomaan.

Päätin siis ottaa Tuiman haasteen vastaan ja tämän kesän aikana löytää suosikkini esiteltäväksi näillä sivuilla. Todennäköisesti se ei tule vastaan kovin julkisessa paikassa., mutta lupaan perehtyä taiteilijaan, taustoihin ja hänen muuhun tuotantoonsa kunnolla. Saattaapa tänne ilmestyä muutakin mielenkiintoista taidetta. Ken tietää vielä 😉

Sanastoa:

Installaatio: (Näyttely)tilaan erilaisista esineistä ja materiaaleista koottu asetelma.

Julkinen taide: Taide julkisessa tilassa, kenen tahansa fyysisesti saavutettavissa; myös julkisin varoin tuotettu/toteutettu taide.

Kaupunkitaide, katutaide: Taide kaupunkitiloissa ja -rakenteissa kuten valaisinpylväissä, rakennusaidoissa, mainostiloissa jne.; usein lähtökohtaisesti tilapäistä.

Kaupunkirakennustaide: Kaupunkien ja kaupunginosien suunnittelu ja rakentaminen; sitä ohjaavat asemakaavoitus, rakennuslainsäädäntö ja rakennusmääräykset sekä esteettiset, sosiaaliset, poliittiset jne. järjestelmät.

Käsitetaide: 1960-luvulta lähtien vaikuttanut suuntaus, jossa teoksen ulkoista muotoa ja ilmaisutapaa tärkeämpi on teoksen esittämä tai siihen liittyvä ajatus; enemminkin kriittinen ja filosofinen asenne, joka häivyttää taustalle itse teoksen ja taiteilijan sekä taiteen välitys- ja arvotusjärjestelmän.

Monumentaalitaide: Taideteokset, jotka on tarkoitettu arkkitehtuurin yhteyteen tai muuhun rakennettuun ympäristöön liittyviksi – esim. seinämaalaukset, reliefit, veistosryhmät, suihkukaivot; myös ympäristötaideteokset.

Monumentti: Muistomerkki, esim. patsas, rakennus tai rakennelma, hautapatsas, hautarakennelma; tav. historiallisen henkilön tai tapahtuman muistoksi.

Paikkasidonnainen taide: Tiettyyn paikkaan ja/tai kontekstiin tehtyä tai suunniteltua taidetta, joka ottaa huomioon paikan fyysisen ja visuaalisen, joskus myös historiallisen, ekologisen, psykologisen tai sosiologisen luonteen.

Prosessitaide: 1960-luvulla syntynyt suuntaus, jossa taideteoksen luomisprosessi oli tärkeämpi kuin tuote (lopullinen teos). Teokset valmistettiin usein julkisissa tilaisuuksissa.

Tietaide: Taideteokset erilaisten liikenneväylien ja -rakenteiden yhteydessä, esim. liikenneympyröissä, alikulkutunneleissa.

Tilataide: Sisä- tai ulkotilaan tehty kolmiulotteinen kokonaistaideteos, jossa katsojalla/kokijalla mahdollisuus astua teoksen sisälle tilaan. Teoksessa tavallisesti moni- ja poikkitaiteellisia elementtejä, jolloin korostuu vastaanoton moniaistisuus.

– sanasto via Joensuun yliopisto, link

3 comments on “kesäpatsastelua

  1. Mukavaa että osallistut!

    Minua harmitti, etten tiennyt suosikkipatsaani nimeä ja tekijää, mutta nyt löytyivät tiedot: Jyrki Siukonen ja Viisas hiiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s