How to Survive November – 22

Happy Thanksgiving

Edgar A. Guest

Give me the end of the year an’ its fun
When most of the plannin’ an’ toilin’ is done;
Bring all the wanderers home to the nest,
Let me sit down with the ones I love best,
Hear the old voices still ringin’ with song,
See the old faces unblemished by wrong,
See the old table with all of its chairs
An’ I’ll put soul in my Thanksgivin’ prayers.

Valmista hyvä ateria!

Kiitospäivä on Yhdysvalloissa marraskuun neljäntenä torstaina vietettävä kansallinen juhlapyhä jolloin perheet kokoontuvat yhteen nauttimaan toisistaan ja hyvästä ruoasta. Juhlapäivänä kiitetään Jumalaa hyvästä sadosta. Perinteiseen ateriaan kuuluu kalkkuna, perunamuusia, bataattilaatikkoa, karpalohilloa, maissia ja muita vihanneksia (usein kukkakaaligratiinia) sekä jälkiruoaksi kurpitsapiirakkaa kermavaahdolla.

Ensimmäinen virallinen Kiitospäivän ateria jaettiin 1621 Plymouthissa sinne edellisenä vuonna Mayflower aluksella saapuneiden englantilaisten siirtolaisten ja Wampanoag-intiaanien kesken. Siirtolaiseten ensimmäinen talvi oli ankea ja he menettivät nälkään lähes puolet väestään. Ensimmäisen syksyn sato oli runsas ja he halusivat juhlistaa sitä sadonkorjuujuhlan merkeissä. Tämä ateria oli huomattavasti vaatimattomampi kuin nykyinen perinneruokaa pullollaan oleva menu. Historioitsijat eivät ole aivan varmoja ruokalistasta, mutta ovat selvittäneet että siellä oli tarjolla hirvenlihaa ja jonkin sortin villin kanalinnun lihaa, leipää, marjoja, keitettyä kurpitsaa ja juomana maitoa.

♥ ♥ ♥

Soisin meilläkin vietettävän Kiitospäivää mieluimmin kuin niitä kaikenmaailman joutavanpäiväisiä hömppäpäiviä mitä meille on viime vuosina omaksuttu vietettäväksi. (Halloween, Valentine’s Day…)

Taidanpa siis suunnata viikonlopuksi ihmettelemään sen kesäisen viljelypalstan yllättävän runsasta satoa ja maistelemaan kaurajuurta, palsternakkaa, maa-artisokkaa ja porkkanoita.

3 comments on “How to Survive November – 22

 1. Englanninkieliset loppusoinnulliset runot ovat jotenkin suloisempia kuin suomalaiset.
  Kiitospäivän vietto sopisi hyvin meillekin ja toisi mukavasti katkon pitkään syksyyn. Viettäisin sitä täällä kyllä jo aikaisemmin, lokakuussa. Juurekset ovat suloista talviruokaa. Kaurajuuri on ihan uutta mulle. Palsternakkaa ja bataattiakin olen käyttänyt vasta muutamia vuosia, ihastuneena, mustajuuri ja maa-artisokka odottavat vielä.

  Happy Thanksgivin’!

 2. Hamalainen,
  Voisin kyllä ottaa nuo kaikki kalenteriini. Maistelemisen jälkeen kallistun “Ole_hyvä-päivä”-päivän kannalle.

  Katriina,
  Ne on suloisia! Erityisesti Shakespearen loppusoinnut. Palsternakka on aivan huippuhyvää, käytän sitä nykyisin lähes kaikessa. Maa-artisokkasoppa vie myös kielen mennessään. Tuo kaurajuuri oli tämän kesän kokeilu ja en ole sitä vielä päässyt maistamaan. On siellä muuten mustajuurikin odottamassa kokkikokeiluja. Nam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s