Valokuvatorstai 94 – sattuma

Valokuvatorstaissa kehoitetaan kuvaamaan sattumia!

Kasvien risteytysjalostuksessa kokeilemalla etsitään sattumia, joista saadaan uusia lajikkeita tuotantoon. Luonto hoitaa näitä risteymiä joskus itsellään, sattumalta kai.

kellukka.jpg

Ojakellukan (Geum rivale) ja kyläkellukan (Geum urbanum) risteymä = Geum rivale x urbanum.

- Kuvattu Espoossa 13.6.2008 -

Risteytysjalostus

Risteytysjalostuksessa luodaan uusia perintötekijäyhdistelmiä kasveja risteyttäen. Risteytys on eniten käytetty jalostusmenetelmä ja sen avulla pyritään yhdistämään risteytettävien kasvien arvokkaita ominaisuuksia. Risteytysjälkeläisissä perintötekijät ryhmittyvät uudella tavalla sattumanvaraisesti, joten jalostajan pitää arvioida ja tutkia suuri joukko yksilöitä. (Lähde: Finfood Oppimateriaali)

Lisää kasvinjalostuksesta, historiasta nykypäivään, VIRIDIS-Vihreän verkkolehden sivuilta.

9 comments on “Valokuvatorstai 94 – sattuma

 1. No tämä on taas sitä nimeämisen problematiikkaa… 😉 Noinhan se menisi, jos siitä tehtäisiin ‘oikea’ kasvi. Retkeilykasvio tunnistaa tuon tieteellisen nimen, mutta suomenkielistä eivät ole tohtineet antaa.

 2. Aikas kaunis risteytys. Mutta nimet ovat rumat. Jotain kellukoita ja kyliä, pöh. Jotain korkealentoisempaa pitäisi olla noin kauniille kasveille!

 3. Hieno kuva, ja todella teemaan sopiva. Vaikkakin sitä jalostustyötä tehdään ihan tarkoituksella, on tietysti aina sattuman kauppaa mitä todella syntyy. Mielenkiintoista.

 4. Elekia,
  Sanos muuta. Useimpien kasvien nimet ovat rumia kun niitä oikein alkaa pureskelemaan.

  Itkupilli,
  Kiitos. Tämä oli äärettömän vaikea aihe. Sattuman kauppaa saada sattumia kuvaan. Jotkut taitaa saada siitä jalostustyöstä todellisia kicksejä 😀

  Kari,
  Siinä se on! Ehdottomasti kuvaava nimi tälle sekasikiölle.
  Oli muuten sattumaa jos jotain tarkkuutta kuvaan löytyy, oli nimittäin varsin tuulinen keli.

  Neulekirppu,
  Kiitos. Ai oli jo toisen kerran… mnnn… siis sattumako sotkee moderaattoreiden muistia 😉 No, se on varmaan ollut joskus ennenkuin aloitin osallistumisen. Täytyykin käydä katsomassa minkälaista kuvasatoa silloin on ollut. Edelleen sitä mieltä, että tämä oli vaikein aihe kaikista tähän astisista.

 5. H.M.Juhani Hämeenjussi,
  Pelottava ihmissyöjäkasvi! Äh, selvitin vähän. Risteymät vaihtelee ulkonäöltään ja ovat lisääntymiskykyisiä, joten nämä F1-hybridit saavat aikaiseksi F2-sukupolven. No tuohan on niin yleinen, että tokkopa sitä kovin vaaralliseksi luetaan 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s