Kesäpäivä Morganismissa

Aikaisin keväällä kolahti postiluukusta oheinen kutsu Tiede-, taide- ja huviryväs Morganismin kesäkauden 2008 avajaisiin. Pistin päivämäärän ilolla kalenteriin ja visusti pidin huolta, että matka kohti Sysmää tuona nimettynä päivänä (lauantaina 7.6) onnistuu.

morganismi.jpg

Morganismi on taiteilija ja bloggaaja Heikki ‘Morgan’ Hämälaisen perustama Outside Art- taiteen tieto- ja taitosäilö. Se sijaitsee Sysmässä keskellä kauneinta maalaismaisemaa perinteikkään maatalon tiluksilla. Matka sinne käy läpi kauniiden kansallismaisemien, etelästä tullessa Pukkilanharjun upeat järvimaisemat avautuvat eteesi. Päiväretken mittainen reissu. Minulla päivä tosin venähti yli yön Morganismin Emännän vieraskammariin järjestämän yösijan myötä. Niinpä saatoin perusteellisesti tutustua Morganin taiteeseen, ajatuksiin maailman menosta, aforismeihin, Morganin tyttäreen ja poikaan sekä luonnonkauniiseen Sysmäläiseen maisemaan. Unhotamatta mainita herkuttelua talon emännän Päivin kasvattamilla parsoilla.

riihi.jpg

Morgan Tiede-, taide- ja huviryväs Morganimin myymälän edustalla

Morgan on, omien sanojensa mukaan kansantaiteilija, puutarhuri ja omintakeinen ajattelija. Minusta hän on Taiteilija (isolla T:llä), joka tuo monitasoisella taiteellaan hyvää mieltä ja iloa arkipäiväämme älykkäiden oivallusten kautta. Morganin taide on kierrätys- tai luonnonmateriaaleista valmistettuja teoksia ja käyttöesineitä, aforismeja, tarinoita, performansseja esittäviä sivupersoonia, kuten Tietäjä, kalevanpoika Hamalainen ja Kierto-opiston dosentti sankaritieteilijä H. M. Juhani Hämeenjussi. Erilaisia ajatteluun simuloivia peleien ja huvien kehittely kuuluu myös taiteilijan repertuaariin.

nimettomat.jpg

Paloja teoksesta ‘Nimettömät -sarja – Nameless undies’

Morganismin ydin on maatilalla sijaitseva taiteelle pyhitetty riihi. Tuosta kolmessa kerroksessa toimivasta taidekeskuksesta löytyy niin tiedettä kuin taidetta, mutta myös historiaa talonpoikaismuseon muodossa. Riiheen sijoittuneeseen tiedenäyttelyyn kuuluu luonnontieteellinen perusnäyttely, jossa pääset tutustumaan luonnon ihmeisiin mielenkiintoisien näytteiden kautta. Jotkut niistä saattavat jopa yllättää katselijansa perinpohjaisesti. Kiitorata avaruustieteen kaikkeuteen vie taas kauas tähtitaivaisiin ja aurinkokuntamme ihmeellisyyksiin tutustumaan sekä etsimään omaa mielenavaruutta mietiskelyn kautta. Camera Obscura-huoneessa jättimäinen neulanreikäkamera havannoi läheisen kylätien vilkasta liikennettä. Ja jos et usko siellä liikennettä olevan, niin kiipeä näkötorniin varmistamaan havaintosi.

kirppus.jpg

Kirppusirkus

Sadepäivän sattuessa, tiedekirjastotädin pitäessä sinulle seuraa, voit seurata kirppusirkuksen esityksiä, lueskella, katsella Hiljaisen Hämäläisen Liikkuvia Kuvia tai vain ihastella itseäsi peilihuoneessa.

kirjastoneiti.jpg

Kirjastoneiti

Riihen välittömässä pihapiirissä on tuo varsinainen Huviryväs; omintakeinen huvipuisto ja pelimaailma. Ja voi miten rattoisasti siellä saa ajan kulumaan pelatessa esimerkiksi ‘muinaisten viikinkien’ heittopeliä, Pölkkyä! Pääset myös kokeilemaan maailman lyhyintä liukutunnelia tai Härkä-heittopeliä. Pihapiiristä löytyy perheen pienemmille Lastenmakasiini Simppu peleineen ja seikkailuineen.

polkky.jpg

Morjan ja Morganin tytär Pölkkypeliin syventyneinä

Levähtää voit välillä nokipannukahvikupposen äärellä kodalla samalla kuunnellen Tietäjä Hämäläisen sääkoneen antamaa ennustusta tulevista keleistä. Siellä tuskin huonoja sääennustuksia kuulee! Minulla kävi niin hyvä tuuri, että metsästä kuului paikallisen jazz-muusikon esitys huilulle kahvikupposen (vai oliko se korviketta 😉 ) äärellä.

trubaduurit.jpg

Trubaduureja säätietokoneen äärellä

Tuohon metsikköön, jossa yksinäinen trubaduurimme soitteli, on rakentunut varsinainen veistospuisto. Metsänpolkua kävellessäsi koet Morganismin syvimmän olemuksen. Tuo polku loistokkailla aivoituksillaan vie sinut kauaksi pois, mutta realismillaan palauttaa takasin maan pinnalle. Koet elämyksiä, joita voi kokea ainoastaan Morganismissa. Teokset ovat samalla kertaa puhuttelevia ja nauruhermojasi kutkuttavia. Jos olet väsynyt ja huonotuulinen metsään astellessasi, voin taata ettet ole sitä kovin pitkään. Veistospuistosta löytyy myös mielestäni ehdottomasti paras (tähän asti) teos, Ydinperhe viimeisellä rantabulevardilla.

ydinperhe.jpg

Osa teoksesta ‘Ydinperhe viimeisellä rantabulevardilla”

Riihestä löytyy myös Morganismi-myymälä, josta voit ostaa taide- ja tarve-esineitä kotiin muistoksi tai lahjoiksi.

Morganismi on ‘Hyvän tuulen’- paikka! Suosittelen kaikille iästä tai koosta riippumatta!

Osoite: Morganismi – Rapalantie 41 – Sysmä – puh: 0400-204223 ja 044-3141413

Avoinna: 7.6 – 31.8.2008, to – su klo. 12 – 18. Muuna aikana ryhmät voivat tutustua näyttelyyn sopimuksen mukaan (puh. 044 3141413, email morganismi@gmail.com)

Liput: 5 euroa/henk.

Ajo-ohjeet: Helsingistä Lahden moottoritietä Lahden ohi liittymästä Vääksyyn, sieltä Asikkalaan ja Pukkilanharjun maisematietä kohti Sysmää, seuraile opasteita ja Rapalantielle käännytään vasemmalle muutama kilometri ennen kirkonkylää ja muutaman sadan metrin päässä oikealla on komea postilaatikko ja tiedät olevasi perillä. Perille pääset myös 9-tieltä Sysmän kautta ajaen.

Muuta huomioitavaa: Varaa aikaa, ole koko päivä. Viihdyt varmasti. Myymälästä voit ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Eväät ehkä kannattaa ottaa kokopäiväretkelle mukaan.

Linkkejä:

Morganismin kotisivut

Hamalainen blogi

Morganismi blogi

Päivin käsityöpajua ja parsaa

Taidelaitos Haihatus, jossa myös Morganin taidetta vuosittain esillä.

Olin ajatellut laittaa tänne paljon kuvia näytille, ellen peräti aloittaa sarjaa nimeltä Viikon Morgan, mutta enpä teekkään niin, sillä paikka on todella käymisen arvoinen ja toivon teidän kaikkien kokevan sen, tutustuvan Morganiin ja tulevan yhtä hyvälle tuulelle siellä kuin mitä sain omakohtaisesti kokea!

Kiitos Morganille, Morganismin emännälle, Morganin tyttärelle ja Morganin pojalle erittäin mukavasta ja lämminhenkisestä viikonlopusta!

14 comments on “Kesäpäivä Morganismissa

 1. No vau! Olipas pläjäys! Todella hauskaa ja hersyvää. Mulle Sysmä on tuttu paikka, exä on sieltä kotoisin ja kun appivanhemmat oli vielä hengissä, siellä tuli käytyä ainakin kerran kesässä. Siellä on aina asustellut taiteilijoita ja paljon mielenkiintoista nähtävää siellä on. Mutta Morgan on mulle ihan uusi tuttavuus. Empä taida tänän kesänä Sysmässä asti keritä pistäytyä, mutta kiva kun tossa oli noita linkkejäkin. Tein eräänlaisen virtuaalimatkan tässä suuri sinne tuttuihin Sysmän maisemiin. Huikean hauska perhe!

 2. Kiitos matkakertomuksesta. Olenkin kolunnut jo kaikki Morganismin omat sivut moneen kertaan. Hamalaisen aforismit ja Morganismin kuvat ja lauseet ovat minulle päivittäinen ilo ja luovuuden huippu.

 3. Mahtavaa! Kuullostaa erinomaisen mielenkiintoiselta ja luovalta paikalta. Täytyy tehdä sellaisia suunnitelmia, jotta joskus retki tuonne onnistuu. Mitenköhän se olisi, jos lomalla lähtisi vähän fillaroimaan…

 4. wow. Kirjastoneiti ja tuo ydinperhe viimeisellä rantabulevardilla ovat suosikkejani näin kuvista katsottuna.
  Täytyypä poiketa, jos osuu matkan varrelle.

 5. Huh ja wau, vaikuttaa juuri sellaiselta paikalta, jossa minä viihtyisin! Ja minulle tässä oli myös ihan uutta tietoa, vaikka olen Morganin blogissa vieraillutkin. Sysmä muuten on melkein mökkimatkamme varrella, jos vähän koukkaa. 😀

 6. Hieno esittely! Ja aivan mahtava paikka kuvista päätellen.

  Blogeihinsa olen tutustunut, mutta kyllähän tuolla pitäisi käydä.

 7. Itkis,
  Vai sitä kautta se Sysmä -sana naurattaa 😉 Morgan on uussysmäläinen, kotoisin Pälkäneeltä, joten ehkäpä siksi sinulle uusi tuttavuus. Vaimonsa Päivi on sysmäläisiä.

  MM,
  Arvelin että saattaisit pitää tästä 🙂

  Vaiheinen,
  Siinäpä oiva kesälomaidea! Sehän olisi varsin komea pyöräilyreitti Asikkalasta Sysmään Pukkilanharjun kansallismaisemien kautta. Tosin sillä pätkällä on tietöitä, rakentavat näemmä kevyenliikenteen väylää. Jahka saavat valmiiksi polkeminen sujuu kuin rasvattu 🙂

  Kari,
  Ehdottomasti välilaskun arvoinen paikka. Lähistöllä on varmannenkin sen verran peltoaukeita jotta tuo onnistuu tai Päijänteeseen sitten 😉 Mukavaa Juhannusta sinulle myös!

  Neulekirppu,
  Jyväskylästä se on myös mukava reitti Korpilahden kautta! Päivän retki!

  Elekia,
  Kannatta koukata, viihdyt varmasti!

  Susupetal,
  Ei mitään muttia!

  Timo,
  Pidä mielessä. Asikkalassa on golfkenttäkin 😉

 8. Morganit,
  Rentouttavaa ja levollista Juhannusta sinne, kenties Juhannusyön taikoja lehdossa 🙂 Pimeässä kuivana, hyvä vaihtoehto 🙂

 9. Pingback: Viikonlopun menovinkki « Parallel Lines

 10. Pingback: identiteettikriisi « Parallel Lines

 11. Pingback: “Ihmisen osa” « Parallel Lines

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s