Kuvatilinpäätös 2008

Neulekirpun vuoden 2008 Kuvatilinpäätöskyselyyn tässä hieman vastauksia ja pohdintojakin:

1. Mitä aihetta kuvasit eniten vuonna 2008? Keskityitkö johonkin vai kuvasitko kaikkea mitä eteen tuli?

Kaikista ennakko-odotuksista huolimatta tämän kysymyksen suhteen, aion murskata kuvitelmanne. En todellakaan kuvannut eniten kukkakuvia! Kamera suuntautui määrällisesti eniten erilaisten rakennusten suntaan. Rakennuksista kaivelin linssin kautta yksityiskohtia; ikkunoita, rännejä, katon ja seinän muodostamia rajapintoja (verge), materiaalipintoja sekä koristeita. Jonkin verran arkkitehtonisia yksityiskohtia tuli kuvattua myös sisätiloissa.

Seuraavaksi kuvatuimmaksi aiheeksi tulivat kivet, pääasiassa katukivet ja niissä ei hirveästi ollut väliä ovatko luonnonkiviä vaiko betonisia. Toki kuvasin myös muita kiviä, joista suurin osa ovat luonnonkiviä.

Kolmanneksi kuvatuimmaksi kohteeksi tulivat sitten ne kasvit. Vakaana aikomuksena on ollut parin vuoden ajan opetella tuntemaan, erityisesti luonnonkasveja, lisää. Luonnonkasvien tunnistaminen on niin ääremmäisen vaikeaa minulle, koska en tunne luontaista vetovoimaa niitä kohtaan vaan suorastaan kärsin lapsuuden traumoista, niin olen kuvannut pääasiallisesti puutarhakasveja.

2. Osallistuitko Valokuvatorstaihin tms. kuvahaasteisiin vuoden aikana?

Valokuvatorstaihin osallistuin aktiivisesti lähes koko vuoden. Loppuvuodesta tosin tuli pieni notkahdus osallistumisen suhteen. Olen myös jonkin kerran osallistunut kansainväliseen Today’s Flowers -kuvahaasteeseen aina sunnuntaisin.

3. Mistä vuonna 2008 ottamistasi kuvista pidät itse eniten? (Onko se yksittäinen kuva vai kuvasarja tai kenties jonkun toisen ottama kuva? Voit perustella valintaasi tai pitää syyn omana tietonasi.)

Omista kuvista ykköseksi nousee ehdottomasti tämä Azoreilla helmikuussa kuvattu Calla. Illan jo hämärtyessä kiertelin sikäläisessa arboretumissa, jossa kohtasin callameren ja viimeisiä valonrippeitä hyväksi käyttäen onnistuin tämän yksilön kanssa.

Muiden ottamista kuvista nautin suunnattomasti ja kaikki seuraamani kuvablogit tuottavat valtavasti iloa. Boston.com -sivuston The Big Picture – kuvasarjat ovat suuria suosikkejani.

4. Mitä opit kuvaamisesta vuonna 2008?

Olen tämän vuoden aikana oppinut hiljentymään kameran ääressä hidastamalla vauhtia. Tämä on edesauttanut sommittelussa sekä valaistuksen huomioimisessa. Erityisesti kasvikuvauksessa on tapahtunut edistystä malttaessani tutkia niitä hetken ja etsiessä niiden jaloimman kohdan.

5. Hankitko jotakin uusia lisälaitteita, uuden kameran tms. vuoden aikana? Oletko tyytyväinen hankintaansi?

Tänä vuonna hommasin pitkään haaveilemani digijärkkärin, Nikon D80. Siinä tuli mukana pari putkea ja salama.

Hankintaan olen erittäin tyytyväinen. Olen perus Nikonisti ja vanhat filmijärkkärit ovat myös Nikoneita. Näin ollen digijärkkärissä oli jo ennestään totuttua tuttuutta ja helppo ottaa käyttöön. Valitettavasti en ole kuvannut sillä kameralla vielä paljoa, sillä valon kadotessa maisemasta marraskuusta katosi myös kuvausinspiraatio. Käsilaukussa kulkee aina matkassa Nikonin Coolpix P 5000 ja kuvaan sillä edelleen suurimman osan kuvistani. Veikkaisin tähän tapahtuvan jotain muutosta valon lisääntyessä ja inspiraation pikkuhiljaa palaillessa. Suunnitelmissa on opetella tuon D 80:n ominaisuudet kunnolla tänä vuonna.

6. Mitä suunnittelet kuvaavasi vuonna 2009?

Rakennuksia, kiviä ja kasveja 😀

Toiveissa olisi saada kunnollinen macro-linssi joka mahdollistaisi todellisen sukeltamisen kasvien sisuksiin.

6 comments on “Kuvatilinpäätös 2008

 1. Olet ilmeisesti pitänyt rakennus ja kivikuvasi vain omana ilonasi?

  Järkkärin hankkiminen tuntuu usein johtavan makrolinssihaikailuun. Niin minullakin 🙂

 2. Kari,
  Nolona täytyy tunnustaa niin käyneen. Kyllä niitä vielä joku päivä putkahtelee, usko pois 😉

  Makrolinssihaikailu onneksi talttui nyt hieman tämän kaamoksen vuoksi, mutta varmasti nostaa päätään jälleen kevään korvalla.

 3. Tuo “kalla”-kuva on todella hieno. Elämän spiraali. Mielenkiintoista muutenkin lukea taustaasi, kun tunnen sinut vasta oikeastaan Marraskuun selätyksestä. (Oli HIENO 🙂
  Kunnon kamerasta minäkin haaveilen, sellaisesta, millä pääsisi kauas mutta etenkin lähelle, aivan asioiden syvyyksiin, kuten itsekein haaveilet.

 4. Kiitos Uuna,
  Joskus sattuu oikeaan aikaan oikeaan aikaan. Valitettavasti sitä sattuu liian harvoin. Tosin on se mukava metsästellä sitä hetkeä 🙂

  Neulekirppu,
  Tämä on oikeastaan aika mielenkiintoinen ilmiö. Lieneekö sitä sitten liian kriittinen niitä yleisempiä kuviaan kohtaan…

 5. Pingback: Kuvatilinpäätös 2009 « Parallel Lines

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s