Plant Conservation Day

plant_conservation

Tänään maailmalla vietetään kasvien suojelupäivää. Maailman laajuinen tapahtuma, josta meillä ei tietysti olla laajemmassa mittakaavassa kuultukaan! Tätä kasvien suojelupäivää on vietetty jo vuodesta 2001 ja alkunsa se sai Yhdysvalloista. Pääosin kasvitieteellisten puutarhojen ja eläintarhojen väki viettää tätä päivää. Miksi ei me muutkin…?

Plant Conservation päivän takana on maailmanlaajuinen kasvitieteellisten puutarhojen yhdistys, BGCI. Plan Conservation Day -teemasivuilla voit tutustua tärkeisiin asioihin, kuten miksi kasvit ovat meille tärkeitä.

Maailmanlaajuisesti noin 47 % kasvilajeista ovat tällä hetkellä uhanalaisia. Suomessa lista on lyhempi, mutta kasvusuunnassa. Suomalaisten luonnonkasvien uhanalaisluetteloon voit tutustua täältä www.ymparisto.fi -sivuilta.

Luonnon monimuotoisuutta voimme siis kaikki vaalia pienin kestävää kehitystä edesauttavin teoin.

kaenkonttiCypripedium calceolus – tikankontti

Tikankontti on luokiteltu harvinaiseksi ja vaarantuneeksi kasviksi täällä meillä. Olisihan se mukavaa löytää niitä kuvattavaksi muualtakin kuin messuilta. No kerran olen Oulangan kansallispuistossa, Kuusamossa, nähnyt yhden yksilön luonnossa.

HAPPY PLANT CONSERVATION DAY!

(täällä urbaanissa ympäristössä se ilmeisesti tarkoittaa sitä, että ei revitä rikkaruohoja tänään)

26 comments on “Plant Conservation Day

 1. Pingback: Daily News About Photos : A few links about Photos - Sunday, 17 May 2009 20:55

 2. Ihan hyvä muistaa kasvejammekin joskus.En tiennytkään tuosta Plant Conservation Daysta, kiitos että laitoit linkin. Täälläpäin vietetään kerran vuodessa puiden (ja kasvien) syntymäpäivää ,jolloin istutetaan uusia puita/kasveja.

  • Yaelian,
   Kasvisynttärit! Upeaa! Sellaista voisi alkaa viettämään täälläkin. Tosin onhan se Maailman ympäristöpäivä, jolloin istutetaan puita. Ajanee saman asian. 🙂

 3. en ollut minäkään kuullut kasvien suojelupäivästä, mutta päivän kunniaksi kastelin kaikki ruukkukukkamme (edelliskerrasta taisikin olla jo kulunut aikaa) ja laitoin vielä chili-taimemmekin ulos aurinkoon, lämpimään. 🙂

  • Juanita,
   Sinähän olet varsinain viherpeukalo! Chiliä ja kaikkea. Herkkua. Minä en taida nyt hössöttää tuonne parvekkeelle mitään tässä keväällä. Katsotaan sitten kesemmällä, josko jonkun yrtin jostain purkkiin tökkäisi.

 4. Olipa hyvä, että huomasit ja kerroit !

  Kasvien merkitys ihmiselle on hyvin tärkeä, senhän olemme toivottavasti oppineet jo koulussa. Fotosynteesin.

  • Hirlii,
   Kasvien merkityksestä kouluajoilta en valitettavasti muista mitään. Oikeasti. Kerran muistan käyneeni jossain luontoretkellä (tämä siis silloin peruskoulussa), me vain leikeltiin niitä sammakoita labrassa.

 5. Kiitos muistutuksesta. Nautin erikoisesti kukista luonnossa ja pihalla. Kuvaan luonnonkukkia omaksi ilokseni mukaanlukien kukkivat puut. Puollustus, eivät kulu loppuun kuvaamalla.

  • Arleena,
   Hyvä puolustus 🙂 Luonnonkasvit ovat todella hankalia kuvattavia, tai tunnistettavia. Ne ovat olleet minulle ikuinen mysteeri.

 6. Hyvä että tuot tämän esille! On paljon sellaisia kasveja, mitä olisi hyvä suojella, etteivät ihan kuole sukupuuttoon. Meidän kallioilla nyt kaikki kuivuu, mutta jäkälät voivat oikein hyvin 🙂

  • Uuna,
   Jäkälät ne herkkiä taitavat olla näille ilmastonmuutoksille. Upeaa ympäristöä, kallio ja jäkälät 🙂

 7. Hyvä, kun olet huomauttanut meille tällasesta päivästä.
  Kasvit ovat hyvin tärkeitä meille kaikille omalla tavallaan.
  Ja muutenkin, ajatelkaa, jos kävelisitte kesällä niityllä, eikä siellä olisikaan muutakuin kiviä ja kallioo. Ei niittyleinikeitä, eikä mitään muutakaan kaunista luonnonkukkaa.

 8. Oho! Onnistuin kommentoimaan blogiasi! Olen useasti yrittänyt, mutta jonkun virheilmoituksen olen aina eteeni saanut. Siksi en ole moneen kuukauteen enää edes yrittänyt.

  • Abana,
   No onneksi onnistuit! Onpa ollut surkeea tuuria! Mulle tekee bloggeri tuota aika usein. Missäs olet muuten piileskellyt?

 9. Aiheellinen muistutus tuollainen päivä, siinä saa ihmiskunta ihmetellä jos nykyiset huonot merkit pahenee… kuulemma maaperä köyhtyy joka puolella kun viljely on tehokasta ja maata ei hoideta riittävästi. (näin optimistisesti sanottuna 😮 :-))

  • Timo,
   No olipa harvinaisen optimistinen kommentti sinulta 😀 Maaperän köyhtyminen on itse asiassa niin vakava asia, että sen merkitystä ei vielä olla taida oikein ymmärtää. Ja siksi siitä kuulee harvemmin. Maaperä kuntoon, ilman lannoitteita!

 10. Eipä mainostettu meidän lehdissä. Täällä suurimmassa vaarassa ovat lääkekasvit, joita kansa käyttää enemmän kuin oikeita lääkkeitä. Näitä rohtoihin käytettäviä kasveja on monituisia ja yleensä ne vielä revitään maasta juurineen.

  • Sirokko,
   No eikö teilläkään! No ei täälläkään kuulunut missään mitään 😦 Rohtokasvit ovat mielenkiintoisia ja kasveissa yleensä olisi ilmeisesti enemmän parantavia voimia kuin tiedämme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s