tuliskohan se syömään…

Täällä blogistaniassa on jo useampaan otteeseen epäilty meikäläisen ruoanlaittotaitoja, tai ei ehkä niinkään taitoja vaan niitä lopputuloksia. Tänään saamme herkkuhetken suoraan Lepiksen gurmeekeittiöstä ja aivan omalla kehittämällä reseptillä.

Näin se menee:

Viipaloidaan muutama Muorin luomusti kasvattama uusi peruna, kuullotetaan kevyesti ja asetetaan uunivuokaan.

perunat

Päälle ripotellaan valkosipulin palasia. Valkosipulia menee kaikkinensa 5 -6- kynttä (tai enemmän).

Seuraavaan kerrokseen silputaanMuorin luomumangolgin lehtiä ja viipaloidaan auringonkuivattuja tomaatteja (poista ylimääräinen säilöntäöljy ennen pippuamista).

mangoldit

Mukaan ripotellaan jälleen valksipulinpalasia. Ja seuraavaan kerrokseen itse kuivattua nokkosta.

Seuraavaan kerrokseen viipaloidaan Muorin luomukesäkurpitsaa ja päällimmäiseksi asetellaan loput perunaviipaleet.

kesikset

Kastikkeeksi Tomaatti ja Väimeren yrtit – Creme Bonjouria, johon lisätään vielä pippurisekoitusta, chiliä ja tinjamia. (Ei niissä ole koskaan riittävästi mausteita!)

Vuoka uuniin ja mangoldin varret pakastimeen.

pakkaseen

Voidaan tarjota kalan kanssa tai ilman.

Ja on muuten herkullista! Tosin seuraavaan versioon teen kastikkeeksi munamaidon, jonka maustan itse. Tuo valmiskastike oli liian kermaisan oloinen.

Että vieläkö on epäilyksiä… 😉

mangoldi

Mangoldi eli lehtijuurikas (Beta vulgaris var. cicla) on äärettömän herkullinen kesäisten ruokien raaka-aine. Sitä voidaan käyttää vihreässä salaatissa lehtineen, mutta mielestäni sen maku korostuu wokattuna. Käytän sen lehtiä myös leivontaan ja varren palasia keitoissa. Mangoldi on hyvin pinaattimainen kasvi ja siitä tulee myös herkullista piirakkaa. Nitraattia siinä on jonkin verran, joten pakastettavat osat olisi syytä ryöpätä. Toinen ‘haittapuoli’ näin henkilökohtaisena kokemuksena on, että se poistaa nestettä aika reippaasti.

26 comments on “tuliskohan se syömään…

 1. Onko pakko laittaa valkosipulia (narinari)? 😉 Muuten tuo oikeasti vaikuttaa jopa syötävältä, jos jättää ne timjamit sun muut maustehörhelöt pois. 😀

  • Elegia,
   Tottakai pitää laittaa valkosipulia nyt kun sitä vielä voi syödä! No, ei sun tarvitse, tosin kyllä tinjamia voi käyttää. Sehän on yrtti, ei siis varsinainen mauste. Tämä muuten voisi olla sellaista ‘sinun ruokaa’ 🙂

 2. Ei ole epäilyksiä, ei. En tosin ole epäillyt muutenkaan, mutta tuohan vaikuttaa ihan toimivalta. Hieman tuota kalaa tässä epäilen, mutta mistäs sitä testaamatta tietää… 🙂

  • Kiitos Vaiheinen,
   Ei onneksi kaikki ole epäilleet 🙂 Eikä varmaan kukaan tosissaan 😉 No en minäkään sitä kalaa laittanut, tuli vain mieleen jotta tuo voisi sopia. Vuoka on herkullista itsellään tuoreen salaatin kera.

   • Ihan vaan sitä kalaa mietin tuon herkun kyytipojaksi siitä näkökulmasta, että tuossa on aika monta erilaista makujen yhdistelmää. Siihen ei oikein tuntuisi istuvan maultaan hienosyiset kalat, mutta joku rasvaisempi ehkä. Joku lohi + aurajuusto voisi toimia.

    Tosin tuo on epäilemättä sellaisenaankin toimivaa 🙂

  • H.M. Juhani Hämeenjussi,
   Ei pottuja pottuina. Olen niin huuono syömään niitä, että täytyy aina keksiä jotain 😉

 3. Vaiheinen,
  No lohi minullakin oli mielessä, mutta ei enää mitään aurajuustoa. Tuo liemi oli jo liian kermaisa muutenkin. Tosin siihen seuraavaan versioon ajattelin kokeilla sen itse tehdyn kastikkeen lisäksi heittää fetaa. We’ll see 🙂

 4. Hyvältä kuulosti kasvisvuoka. Mangoldia pitääkin kokeilla seuraavaksi. Roomansalaattia on nyt tullut roima jakso käytettyä. Nokkosta minulla ei ole, mutta pinaattia voisi kokeilla tässä yhteydessä.

  Mitäs siitä raparperista tuli. Vai tuliko vielä mitään.

  • Arleena,
   Roomansalaatti on minulle aivan vieras juttu. Täytyykin tutkia. Ja kokeilla 🙂 Tillikin voi olla aivan hyvää nokkosen sijaan.
   Ei siitä raparperista vielä mitään tullut. Laitoin pakastimeen odottelemaan parempia aikoja ja viinit kaappiin.

 5. Toi kyllä kuulostaa/näyttää sen verran hyvältä että voisin tulla vaikka sun luokse sitä syömään 😉 Mangoldia olen usein syönyt,kun sitä saa täällä helposti, etenkin talvella.Varret mä kyllä olen heittänyt pois, kun en tiennyt mitä niillä tehdä, ja lehdet olen käyttänyt vihreisiin juomiini.

  • Yaelian,
   Tervetulleeks 🙂 Älä ihmeessä heitä niitä varsia pois. Niitä voi myös wokata tai laittaa keittoihin tai kasvisvuokiin. Ne on herkkua! Lehtiä käytän pakkasesta talvella mm. muffineihin tai sämpylöihin.

  • No, nälkä tuli kirjoittaessakin 🙂 Ja vielä suurempi tuota tehdessä, valokuvaus ruoan teon yhteydessä kun hidastaa sitä puuhaa merkittävästi 😀

 6. Me tullaan näemmä kaikki sun luo syömään, teekin sitten isompi satsi, tuo vaikuttaa aika hyvältä. Mangoldi vaikutti mielenkiintoiselta, en ole ikinä ennen siitä kuullutkaan. Ajatella. Saako sitä ihan mistä vain? Esimerkiksi kauppatori(e)ilta, joista yleensä saa iahn mitä vaan?

  • Syömään, syömään, Hirlii 🙂 Jaa-a, en ole mangoldia nähnyt myytävänä missään. Mutta veikkaisin, että torilta jos jostain. Todennäköisesti joudut tekemään parvekeviljelykset ensi kesänä 😉

 7. Hirlii,
  Uskoisin sen pärjäävän vallan mainiosti ruukkuviljelyssä, sillä sehän ei tee kovin syviä juuria. Ajattelin kokeilla ensi kesänä, samoin kuin niitä japseja.

 8. Mmmm, kuulostaa tosi hyvältä. Voit milloin vain tuoda mulle tuota töihin ateriaksi 🙂

  Taisin syödä mangoldisalaattia hyvässä öljykastikkeessa liisankadun Bakfickanissa kerran. Se oli tosi hyvää. Bakfickanissa kannattaa muutenkin käydä.

 9. Upea tietoisku, upeaa muonaa, upeat kuvat. Ei luettavaksi näin lounasaikaan, kun ei vielä ehdi syömään. Tartun heti kiinni, kunhan jossain näen mangoldia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s