‘Kulttuurikiertue’ – Osa 1: Poikkeama

Kulttuurikiertue Keski-Suomen lomalla alkoi Jyväskylässä sijatisevan Galleria Harmonian näyttelyantiin tutustuen. Galleria Harmoniassa on esillä osa Jyväskylän taidemuseon tämän kesäisestä ‘Graphica Creativa 2009’ -näyttelyn töistä: projektit ‘1->2->3->4’ ja ‘Uusi maailma‘.

‘Graphica Creativa’ on vanhin Pohjoismaissa järjestettävä grafiikkanäyttely. Jyväskylässä se on nyt kahdettatoista kertaa. Tämän vuoden teemana on taidegraafikkojen yhteistyö. Teoksia on esillä niin Galleria Harmoniassa (Hannikaisenkatu 39) kuin Keski-Suomen Taidemuseon Holvissa (Kauppakatu 23).

‘1->2->3->4’

Galleria Harmoniassa ihastuin ikihyviksi tähän erittäin mielenkiintoisella tavalla toteutettuun ‘1->2->3->4’ – yhteistyöprojektiin. Projektissa on mukana taiteilijat Elisabeth Hobbs (Iso-Britannia), Joy Gerrard (Irlanti), Veronique La Perriere M. (Kanada) ja Anna Ruth (Kanada, nykyisin Suomi). Projektissa jokainen taiteilija valmisti kolme teosta, joista jokainen lähetti yhden jokaiselle mukana olevalle taiteilijalle. Jokainen taiteilija jatkoi teosta ja lähetti sen sitten seuraavalle taiteilijalle. Näin teokset kävivät jokaisen taiteilijan työpöydällä työstettävänä ennen esille pääsyä. Jokaisessa kahdestatoista teoksessa näkyi selkeästi, mutta veikeällä tavalla, eri taiteilijoiden kätten jälki. Pidin kaikista töistä niiden selkeyden ja kekseliäiden yksityiskohtien vuoksi. Useamman eri taiteilijan töiksi ne olivat yllättävän minimalistisia.

kollaasi kollaasi Projektista ‘1->2->3->4’

Koska en edelleen tiedä kuinka taiteilijat suhtautuvat töidensä esittelyyn blogeissa, koostin tuon kollaasin ottaen pieniä palasia noista teoksista esille. Lisäsin päälle projektin kuvauksen eli kuinka työt liikkuivat postin mukana taiteilijalta toiselle. Jospa näin saisin herätettyä mielenkiintonne mennä katsomaan teoksista muodostuvaa kokonaisuutta.

Osassa näitä teoksia oli käytetty uudella innovatiivisella tavalla myös minulle tuttua ‘ainesosaa’ ajalta jolloin vielä piirsin paljon käsin. Taitaapa vieläkin lojua jossain nurkissa… Tuo tuttuus myös viehätti valtavasti. Samaten tuo idea kierrättää teoksia taiteilijalta toiselle. Loistava idea!

Aukioloajat:

Graphica Creativa 2009 Galleria Harmoniassa 12.6 – 30.8.2009. Avoinna ti – su 11-18. Vapaa pääsy.

Graphica Creativa 2009 Keski-Suomen taidemuseon Holvissa 12.6 – 27.9.2009. Avoinna ti – su 11-18. Pääsymaksu 5 euroa, perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.

11 comments on “‘Kulttuurikiertue’ – Osa 1: Poikkeama

 1. Tuo 1-2-3-4 vaikutti mielenkiintoiselta, tuollaista työn tulosta on jännä katsoa. Joskushan blogeissa on ollut interaktiivisutta, jokin tarina lähtee elämään omaa elämäänsä, mutta samaa voisi kokeilla myös (digitaalisella) kuvataiteella. Jess, pistetään harkintaan, vai mitä.

 2. Susupetal,
  Olin jo kirjoittanut tuohon että marraskuu on tulossa 😉 Pyyhin sen kuitenkin pois, mutta silti olin ajatellut pistää ajatuksen jemmaan. Hyvä kun innostuit!

 3. Hieno ja hauska idea! Tuli mieleen lapsuuden aikainen piirrosleikki, missä oma piirros käännettiin piiloon ja seuraava jatkoi työtä. Lopussa aina yllätys odotti, kun työ paljastettiin.

 4. Mukava idea tuo taiteilijoiden yhteistyö, taiteen kierrättäminen.
  Kävisin katsomassa, jos lähempänä olisi.
  Näytti mielenkiintoiselta.

  • Arleena,
   Junalla pääsee. Turusta bussilla vielä paremmin 🙂 Se oli mielenkiintoinen. Täytyy käydä Jyväskylässä vielä ennen syyskuun loppua, niin näkee tuon päänäyttelyn Holvissa.

 5. Aika mainio idea tuo “kuvankierrätys”, vanha leikki mutta uudessa käytössä. Kuvaahan jatketaan yhde tekijän toimesta erilaisissa kollaasitekniikoissa.

 6. Pingback: how to survive november 09 – 1 « Parallel Lines

 7. Pingback: how to survive november 09 – 2 « Parallel Lines

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s