‘kulttuurikiertue’ – osa 4: Haihatus

Kulttuurikiertueeni matka jatkui pienen huilaustauon jälkeen kohti Joutsaa, jossa sijaitsee tämän kaiken alku ja juuri: Taidelaitos Haihatus. Tuon violetin (virallisesti luumu) värisen talon auetessa eteeni, henkäisin ihastuksesta ja olin siltä istumalta myyty. Noin upean värisessä talossa täytyy olla jotain aivan erityistä. Ja ensivaikutelma ei pettänyt missään tutkimusmatkan vaiheessa.

haihatus_kollaasi

Kulttuurin kietotien päänäyttely oli pystytetty Taidelaitoksen sisä- ja ulkotiloihin. Sisätiloissa taidetta oli kahden kerroksen verran erilaisissa galleriahuoneissa. Mukana oli useita kierrätysmateriaaleista oivallisesti työstettyjä teoksia, videoteoksia, kuulo- ja näköaisteja stimuloivia teoksia,  maalauksia sekä tilataidetta. Puutahasta ja pellolta löytyi ympäristötaidetta ja jopa pihapiirin puut toimivat kehyksinä kuville. Pihapiiristä löytyi myös kirpputori sekä ‘Sanavarasto’, jossa saattoi kuunnella runoja sekä lukea kirjoja ja sarjakuvia.

posteriHaihatuksen kymmenvuotisnäyttelyn taiteilijat

taide_haihatuskollaasi osista osia teoksista, niin sisätiloista kuin pihapiiristä

Näyttely muodosti kokonaisuuden, joka matkan edetessä veti toisinaan hiljaiseksi, toisinaan pisti nauramaan, toisinaan pysäytti miettimään tätä maailman menoa pitkäksikin aikaa ja toisinaan uteliaaksi. Tunteita pulpahteli katsojan sisällä laidasta laitaan. Näyttely oli koottu niin taiten, että tuntemuksiinsa eläytymään tapahtui hyvässä rytmissä. Päällimmäiseksi tuntemukseksi jäi kunnioitus näiden taiteilijoiden hoksottomien suhteen, miten oivallisesti, usein vertauskuvallisesti, he ilmaisivat ajatuksensa näyttelyvieraalle.

tee_se_itsekollaasiHaihatuksessa tarjoiltiin vierailijalle myös mahdollisuus jättää jälkensä tähän näyttelyyn omalla pienellä teoksellaan. Materiaalit ja pikkuteosten  koostamiseen sekä värittämiseen annetut materiaalit olivat pihassa pienessä vajassa. Eritysen innokkaasti vierailijat olivatkin hyödyntäneet tätä näyttelyn aspektia. Tein minäkin omani, mutta teidän on käytävä itse katsomassa minkälainen siitä tuli.

Näkemistä, kokemista, tuntemista oli paljon, mutta ei liikaa. Yksittäistä taiteilijaa tästä näyttelystä ei voi nostaa esille, ei kai ole tarkoituskaan. Viikon sisällä tapahtuneen kolmeen saman näyttelyn eri teemoihin tutustuminen erilaisissa ympäristöissä oli hyvin erilainen ja miellyttävä kokemus tavalliseen taidemuseokäyntiin verrattuna. Niissä taide tuntuu toisaalta loppuvan kesken tai sitten sitä on liikaa. Tämä kokemus tutustutti jo näitä taiteilijoita ja heidän ajatusmaailmaansa katsojalle eri teemojen myötä luotujen teosten muodossa. Riemullista oli tutkia eri taiteilijoiden ajatuksia eri teemojen äärellä ja toisinaan todeta mielessään että “ahaa, se ajattelee tästä asiasta näin”. Varmaakin varmempaa on, että seuraan tämän ‘Kulttuurin kiertotien‘ kulkua läpi vuoden ja yritän päästä eri näyttelyihin mahdollisuuksien mukaan tai katsastaa mukana olevien taiteilijoiden töitä muissa mahdollisissä yhteyksissä. Onneksi tätä on vielä vuosi jäljellä!

Ja sitten kaikki kynnelle kykenevät kiireesti Haihatukseen, sillä tämä kesänäyttely on tulevana sunnuntaina 16.8 viimeistä päivää auki. Sen jälkeen kiertue siirtyy uusin teoksin  Savoon.

Haihatus:

Jousitie 70, 19650 Joutsa

Avoinna joka päivä klo 11-18

Taidelaitos Haihatuksen kotisivut

Taidettako? -blogi

Kollaaseja teoksista tulette näkemään varmasti vielä ja Sterchyardin puolella on suurempana jo nyt joitain näyttelyn töitä.

‘kulttuurikiertue’ – osa 2: Kirkkopuisto

‘kulttuurikiertue’ – osa 3: Wanha Woimala


9 comments on “‘kulttuurikiertue’ – osa 4: Haihatus

  1. Monipuolista ja puhuttelevaa. On ihailtavaa, että taiteilijat ideoivat ja toteuttavat meille katsojille mielenliikkeitä aikaansaapaa teoskavalkadia.

    • Arleena,
      On SE ihailtavaa! Hyvän mielen tuojia ovat he. Ja tämä porukka toimitti sitä useampana päivänä useaan otteeseen, joten kesän parasta herkkua oli tämä ‘Kulttuurin kiertotie’ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s