Kuvatilinpäätös 2009

Neulekirpun kuvatilinpäätöskysely on jälleen täällä. Kysymykset ovat tuttuja menneiltä vuosilta, mutta vaativat uudet pohdinnat jälleen vuoden touhuilujen kameroiden kanssa jäätyä historiaan.

1. Mitä aihetta kuvasit eniten vuonna 2009? Keskityitkö selkeästi johonkin aiheeseen vai kuvasitko kaikkea mitä eteen tuli?

Viime vuonna tuli kuvattua kasveja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä aiheitta. Niistä suurin osa tietysti kukkien lähikuvia, mutta pientä etäisyyttää olen myös onnistunut ottamaan askeleen tai kaksi. Varastossa alkaa olla sellainen määrä kukkakuvia, että ensi kesänä niihin tuskin tarvistee syventyä tuollaisella antaumuksella. Tosin en ole vielä onnistunut siinä alkuperäisessä tarkoituksessa koko kukkakuvauksen takana, eli opetellut tuntemaan luonnonkasveja.

Hautaismailla on tullut myös vietettyä yllättävän paljon kuvausaikaa. Siihen ei ole ollut sen kummoisempaa tarkoitusta. Ehkäpä sammaloituneet hautakivet ovat vetäneet puoleensa.

Loput tiedostokansioista näyttävät olevan hyvin sekalaista materiaalia täynnä: värisarjoja erilaisista esineistä, rakennuksia, muotoja, taidetta sekä taikinaa.

2. Osallistuitko Valokuvatorstaihin tai muihin vastaaviin kuvahaasteisiin vuoden 2009 aikana?

Kuvahaasteet ovat inspiroivia, erityisesti nähdessä toisten kuvia jonkin määrätyn teeman ympäriltä. Haastekuvista myös oppii valtavasti, mutta valitettavasti en ole kerinnyt kiertämään kaikkien haasteiden kaikkien osallistujien kuvia tai kommentoimaan niitä. Asia, josta koen pienoista huonoa omaatuntoa, sillä olisi reilua kommentoida toisten osallistujien näkemyksiä.

Osallistuminen Valokuvatorstain haasteisiin hiipui hieman viime vuonna. Otin toki osaa, mutta varsin epäsäännöllisesti osittain ajanpuutteen sekä valitettavasti joidenkin haastesanojen omituisuuden vuoksi. Saattoivat vain olla liian vaikeita minulle.

12 kuvaa / 12 photos -kuvahaasteeseen osallistun innolla, sillä tuo konsepti samasta paikasta kerran kuussa otettavasta kuvasta vuoden ajan kiehtoo minua suunnattomasti. Toki olen vaipumassa epätoivoon valitsemani ostoskeskuksen autiuden ja kohteena olevan puistonpenkin pysymisestä tyhjänä, mutta vielä on kuukausia jäljellä ja ihmeitä voi tapahtua.

Värikollasit -kuvahaasteeseen olen yrittänyt osallistua ahkerasti ja nuo mainitsemani värisarjat kuvatiedostoissa ovat lähdemateriaalia tuohon hauskaan haasteeseen.

Uuteen Mustaa ja valkoista -kuvahaasteeseen olen myös osallistunut muutaman kerran. Mustavalkokuvat alkoivat kiinnostamaan jo muutamaa kuukautta aikaisemmin ja loin julkaissutkin muutamia ‘black and white minimalist’ kuvia tuolla toisen kuvablogin puolella. Mv-kuvat eivät todellakaan ole meikäläisen leipälaji, mutta kiitos kuvankäsittelyohjelmien siitä selviää muutamilla tiukoilla säädöillä ja rohkeilla kokeiluilla.

3. Mistä vuonna 2009 ottamistasi kuvista pidät itse eniten? (Onko se yksittäinen kuva vai kuvasarja tai kenties jonkun toisen ottama kuva? Voit perustella valintaasi tai pitää syyn omana tietonasi.)

Omista kuvista on niin vaikea valita mieleistä ja kaikkien arkistokansioiden selaaminen on aivan mahdoton homma. Tyydyn siis valitsemaan julkaistuista kuvista yhden kuvan jokaisesta blogistani erikseen.

Backyard Beauties -blogin parhaaksi kukkakuvaksi valitsin tämän elokuussa kuvatun lumpeen kukan.

– klikkaa kuvaa –

Strechyard -blogin kuvista eniten miellyttää tämä Station to Station -kuva.

– klikkaa kuvaa –

Parallel Lines -blogin kuvista oli vaikeinta löytää erityisesti mieleinen, mutta ehkäpä se on tämä Auringonkehrä.

– klikkaa kuvaa –

4. Mitä uutta opit kuvaamisesta vuonna 2009?

Vuoden 2009 aikana kuvaamiseni otti takapakkia peräkammarin kautta. Keskittymiskyky oli tiessään ja luvattoman paljon on tullut kuvattua vahanhalla räiskimistekniikkalla ja sohottamisella suuntaan jos toiseen. Harvemmin onnistuin hiljentymään edes kasvien ääressä. Häpeällisen surkea kuvausvuosi tekniikan osalta.

5. Hankitko jotakin uusia lisälaitteita, uuden kameran tms. vuoden aikana? Oletko tyytyväinen hankintaansi?

Menneenä vuonna en hankkinut uutta kalustoa. Tyytyväisenä kuvailin suurimman osan kuvistani edelleen Nikon Coolpix P5000 -kameralla, kunnes sille tuli surkea päätös viimeisellä lomamatkalla. Nikon D80 -kameraa opettelin käyttämään ja tuo taival jatkuu edelleen.

Pikkunikonin rikkoutumisen myötä voitte arvata, että olen kuin kissa pistoksissa. Jo pelkkä ajatus käsilaukkukameran puuttumisesta aiheuttaa ihmeellisiä tarpeita kuvata vaikkapa talvea. Sehän ei taas ole realistista, sillä en ole tähän asti ollut kiinnostunut moisesta touhusta. Tai edes ajatuksesta mennä ulos. Pohdiskelen edelleen kannattaako tuota korjuuttaa vai lähteä hankintamatkalle. Nikonilta ei ole tullut pariin vuoteen tuohon sarjaan uutta kameraa, joten sellainen varmasti putkahtaa muutaman kuukauden kuluttua ja kovin vanhaa mallia kalliiseen hintaan ei nyt kannata ostaa. Silmäni olen onneton iskenyt vielä kalliimpaan vastaavaan Panasonic Lumix kameraan, mutta pidättäydyn toistaiseksi ja lähetän vanhan huoltoon korjausarviointia varten huomenna.

6. Mikä on vuoden 2010 kuvaussuunnitelmasi?

Nikon D80:n harjoittelu jatkukoon ja nyt tämän pikkukameran puuttumisen aikana voisin perehtyä jälleen tuon kameran ominaisuuksiin ja kokeilla vaikkapa niitä talvikuvia.

Rauhoittuminen kameran kanssa liikkuessa voisi olla hyvä tavoite tälle vuodelle.

Edit klo 23:15 Hetkellisen harkinnan jälkeen: kuvaa enemmän ja ole vähemmän kriittinen itsäsi kohtaan!

Viime vuonna pohdiskelin tälläisia.

31 comments on “Kuvatilinpäätös 2009

 1. No hÖh!!!! Nyt vasta tälläisena tosi skarppina netti-ihmisenä huomasin tuon sun Backyard beauties-osaston. Olen ajatellutkin, että tässä hommassa nyt jokin mättää!!!! Siis ajattelin, että sulla on kuvia— ja siellähän niitä! Nyt löysinkin tekemistä tähän pakkaspäivään. Aukeavat koneellani vähän hitaasti, mutta eipä mulla kiirettä : )

  • Taru,
   Noi on niitä mun ‘salablogeja’ 😉 Niiden päivitykset menee lähes fiilisten mukaisesti ja viime viikkoina ne ovat taas olleet hunningolla. Jopa tuo kukkablogikin, vaikka sinne yleensä laitan kuvan jos en vaikka tänne kerkiä mitään raapustamaan. Kuvat niissä ovat valitettavan isoja, vaikka niitä yritän pienennellä, pakkailla, optimoida. Joskus hieman liikaakin ja kuvien laatu kärsii. Mukavaa kun löysit sinne 🙂

 2. Olipas hyvä postaus. Luulisin, että opin jotakin kuvaamisesta. Muutama hyvä tiedonmurunen jäi itämään.
  En tarkoita tietenkään kameratekniikkaa, vaan ihan muuta näpsijän tarpeeseen.

  • Kiitos Arleena,
   Hiljainen hetki ennen sormen painumista liipasimelle on pelastanut monta kuvaa. Toisinaan sitä näkee jotain, ja kun vielä maltaaa hetken niin näkee vielä enemmän. Siinä hetkessäkin voi vielä oppia jotain uutta.

 3. Pingback: Mikä vuonna 2009 ottamistasi kuvista on lempparisi? « Neulekirppu’s Weblog

 4. Voihan nenä! En ole hoksinut, että sinulla useampia blogeja. kait nuo englannin kieliset nimet ovat estäneet minua kurkistelemasta. Asian voi nyt tietty korjata.
  Sen olen huomannut, että kuvaaja olet, sinulla on näkemystä ja silmää kuvien otossa. Kuvaajatilinpäätöksesi oli mukavan kiinnostavaa luettavaa.

  • Kiitos Aimarii,
   Hienoa, että nyt löysit. Enhän minä niitä ole paljoa mainostanut, joten ei ihme ettei niitä välttämättä huomaa.
   Lähipiiri sanoo, että kuvaan omituisia asioita. Mutta… 😉

 5. Hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia vastauksia, kannattaisi itsenikin käydä nämä läpi omalta osaltani:) Ja huomaan kommentoijilla samanlaisia heräämisiä kuin itselläni aikoinaan kuvablogiesi suhteen;)

  • Inkivääri,
   Neulekirpun kysymykset ovat hyviä ja pidän tästä ‘haasteesta’ siksi että todella tulee taas mietittyä tätä räpsyttelyä. Toki näytän vuosittain palaavan saman ongelman ääreen eli tuon malttamattomuuden. No, jos siitä tarpeeksi kirjoittaisi ja muistuttaisi itselleen niin eiköhän siitä joskus pääsisi eroon.

 6. Hieno tuo lummekuva.Olen ymmärtänyt,että pieniä digikameroita ei kauheasti kannata korjauttaa,tulee se korjaus kalliiksi.Ainakin itse näin koin Venezuelassa,kun yritin vuonna 2005 korjauttaa HP:n digikameraani.

  • Kiitos Yaelian,
   Olen vähän ymmärtänyt samalla lailla. Ja en sitten laittanut sitä postiin tänään. Harkintahetki meneillään. Täytyy ensin tehdä matkavakuutuskorvausanomus ja sitten katsoa tilanne uudelleen. En minä näillä keleillä mihinkään ulos lähde kuvaamaan kuitenkaan!

 7. Älyttömän, siis sairaan hieno tuo lumpeenkukkakuva! Minäkin muutan tuonne sinun kuvablogiisi ensi viikolla pakkasta pakoon. Vaikuttaa siltä, että siellä on mukavaa ja lämmintä.

  Oli kiva lukea ajatuksiasi kuvaamisesta 🙂

  • Kiitos Uuna,
   Kohde on niin kaunis, että sen kanssa oli ilo touhuta. Loppukesän auringon laskeminen loi vielä hyvän valaituksen lammen reunamille.
   Tuonne BB-blogiin voisi todellakin sukeltaa lämmittelemään 🙂

 8. Sulla on aivan älyttömän hienoja kuvia. Siis tosi kauniita.
  Nyt mä vain näitä katseleen, ei täs sit muuta, voi että!

  • Kiitos Ppi,
   Vielä kun oppisi käyttämään noita vehkeitä sujuvammin. Äh, laiskuus se vaivaa siinäkin hommassa. Huono tekosyy.

 9. herranjestas tuo station to station kuva on hieno!!! nyt vasta näin sen ensimmäistä kertaa, mutta syöpyikin sitten mieleen saman tien. aivan kertakaikkisen upea 🙂

  • Kiitos Juanita,
   Pitihän sitä vielä vähän säätää, mutta värit ovat ainakin herkulliset. Paikka herätti sen verran hilpeyttä, että ensin ajoin ohitse ja sitten piti jonkin ajan kuluttua palata takaisin kuvaamaan.

 10. Palaan vielä tänne, eilen siis aukaisin tuon sun valtavan hienon kuvablogisi ja vietin pitkät hetket uskomattoman hienoissa värimaailmoissa ja persoonallisesti otettujen kasvikuviesi äärellä. JOssakin kohtaa kai putosin melkein tuoliltakin, niin upeita värejä..enkä vielä päässyt loppuunkaan asti, vain jäi katseltavaa toisellekin kaamospimeyskylmyys-päivälle!WoW!

  • Taru,
   Kiitos, kiitos ja kumarrus. Nyt olen aivan nöyränä tästä kehujen määrästä. Kasvit antavat niin paljon ja etenkin tuolla värien saralla. Hyvää kaamoksen torjuntalääkettä, paitsi etten ole jaksanut innostua niiden esille tuomisesta tämän kaamoksen myötä. Täytyypä ryhdistäytyä.

 11. todennäköisesti juuri noiden säätöjen vuoksi kuvassa on ihan mielettömän mystinen tunnelma, ja tulee mieleen vähän edward ruschan huoltoasemakuvat 60-luvulta. mahtavan hyvä tuuri sinulla käynyt, tuonne haluaisin päästä itsekin kuvailemaan, aivan hykerryttävän herkulliset puitteet 🙂

  • Juanita,
   Vertaukesi on aivan ylisananinen. Kohteena tuo taitaa olla niitä Suomalaisen maaseudun katoavia helmiä, joiden löytyminen on sattuman kauppaa. Joskus mä vielä palaan sinne 😉

 12. Kurkistin tänne ennenkin, mutta vasta nyt luettuani tuon viimeisen kommentin tajusin, että se todella on Suomesta. Olin ihan varma, että se oli Jenkkilästä ja jostain road moviesta… Oliko siinä oikeasti ilmastointilaite, vai oliko se joku muu mötti…

  • MM,
   Aivan kotimainen se on! Enhän minä niin kauaksi kuin Jenkkilään enää koskaan pääse. Ilmastointilaite se on mitä ilmeisemmin tuo häkkyrä seinässä tai se semmoin lämpöilmapumpun juttu.

 13. Tosi mielenkiintoinen katsaus. Hyvä myös, että mainitsit nuo muut blogisi. Täytyy ehdottomasti tutustua joskus.

  Itselläni on ihan hyvä kokemus kameran korjauttamisesta. Tuli paljon halvemmaksi kuin uuden hankkiminen. Tosin riskinä oli tarkastusrahan menetys, jos korjaus ei olisikaan ollut mahdollista. Toisaalta Lumixia uskallan suositella, vaikken asiantuntija olekaan. Varaosiaa ei kyllä ihan mistä vaan löydy.

  Onnea uudelle vuodelle, ja tosiaankin: kuvaa enemmän ja ole vähemmän kriittinen itsäsi kohtaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s