Pökkyä pesään

Meikäläinen alkaa sulamaan siitä ikiroutaa lähennelleestä kohmeesta, josta ensimmäisen kerran kirjoitin lokakuun 24 päivänä viime vuonna. Eli tästä kotitilan kylmyydestä ja ilmastoinnin sukkia pyörittävästä vaikutuksesta. Maanantaina, vihdoin, olivat käyneet tasaamassa patterit ja irroittaneet termostaatit niistä kokonaan pois. Asialla olivat olleet aivan oikeat putkialan ammattilaiset. Tosin sitä termostaattien irroittamista en aivan ymmärrä.

pökkyä pesään

Parin päivän odottelun jälkeen täällä alkaa olla siedettävän lämmintä. Ei tarvitse enää pitää välisukkia töppösten ja villasukkien lisäksi. Välihousut olen myös voinut jo päällihousujen alta vähentää pois. Suihkussa tarkenee käydä ilman saunan lämmittämistä. Ihaninta on tietenkin lämmön riittäminen myös makuuhuoneeseen ja viime yönä saatoin nukkua jo ilman paksua flanellikerrosta! Ilmastointi tuntuu tänään tulleen säädetyksi ja lepatus housujen puntin tietämillä on vähentynyt huomattavasti. Myös hiukset pysyvät paikoillaan. Ihan kiva olotila näin kolmen kuukauden palelemisen jälkeen!

Advertisements

18 comments on “Pökkyä pesään

 1. Termostaatit eivät näköjään enää rajoita lämmönsiirtymistä pattereissa. Vesi kulkee juuri niin kuumana kuin se pannuhuoneesta lähtee rajoituksitta.
  Nyt pitäisi olla lämmintä, heräsi vain kysymys, onko pattereissa tukoksia.

  • Arleena,
   Mitä ne sellaiset tukokset ovat? Aika usein olen tämän talven aikana pattereita joutunut ilmaamaan. Viittaisiko se joihinkin tukoksiin? Meillä on tämä koko ylin kerros kärsinyt tästä kylmyydestä, tuolla alempana ei kuulemma niinkään. En tiedä, mutta omituista on.

 2. Miten voi kestää noin kauan, ennen kuin apua tulee???
  Onneksi nyt vihdoin lämpenet, alkaa ehkä olla toivoa bloggauksistakin taas, jos sormet sulavat jäykistyneestä asennostaan 🙂

  • Uuna,
   No sitä minäkin olen ihmetellyt! Etenkin, kun koko kerros on läpi talven laittanut valitusposteja isännöitsijälle. Minä tosin kypsyin niiden lähettelyyn jo Joulun jälkeen…

 3. Hitaita ovat olleet tekniikkapuolen ihmisten kiireet! Parempi myöhään, kuin siis vielä myöhempään, kun tätä talvea jatkuu. Onneksi et tönköksi jäätynyt.
  Minun vanhassa talossani on aamuisin vain +15 ja risat, lämmitän puilla, eikä patterit ole olleet vielä juurikaan kuumina.

  • Aimarii,
   Niillä tekniikkapuolen ihmisillä on varmasti ollut lämpimät kodit tai jotain. Olen minäkin asunut kylmässä vanhassa 30-luvulla rakennetussa puutalossa, jonka välipohja oli tuon ajan mukaisesti tyhjä. Ja siellä oli todella kylmä talvisin. Mutta tämä on uusi kerrostalo, joten luulisi lämpöä nykytekniikalla riittävän.

 4. Jotain vastaavaa sulamista havaittavissa täällä suuntaa.
  Välihousut vielä kummiskin käytössä ja flanellivällyt peiton lisänä, suihku siinä ja siinä ilman saunaa. Rannekkeet pakko olla käsissä varsinkin koneella. Mutta se jatkuva kirottu paleleminen ei ole enää samaa luokkaa kuin viikko pari sitten. Huh!

  Tuo patterisi oli aikas hehkuvan näköinen.

  • Taru,
   Jippii, kyllä me tästä vielä noustaan! Hyvä vinkki nuo rannekkeet, en ole osannut ajatella asiaa. Koita sinäkin kestää!
   Hehkuvuutta kun on ollut vailla, niin piti sitten tehdä tehosteita jotta sitä jostain saisi 😉

 5. Tekipä pakkanen totisesti temput! Jotain vanhaa käytäntöä opetti kyllä myös, kuten puilla lämmittämistä. Hauskan havainnonkin tein: vanhaan lämmitystapaan liittyvä sanontakin alkaa unohtua, mikä ei ole ollenkaan ihme. Ennenvanhaan sanottiin: Pane pökköä pesään! Se pökkö tarkoittaa puunpökkelöä, pölliä. – Tämä nyt on tällaista niuhotusta minun puoleltani, mutta kun vielä hyivin muistan jokatalviset pakkaset ja puilla lämmittämisen, hauskan sanonnan: Nyt pökköä pesään! (Se pökkö -sana löytyy mm. Nykysuomen sanakirjast)

  Kyllä tämä tästä lämpenee!

  • Tammikuu44,
   Mietin tuossa illalla sitä pökköä/pökkyä ja kyllä meillä päin sanotaan pökkyä. Tosin, olen jossain päin (muistaakseni Hämeessä) kuullut tuon ööllä kirjotetun version myös. Taitaa mennä samaan sarjaan kuin vasta/vihta jne. 🙂
   Kyllä tämä tästä lämpenee, uskotaan pois. Jihuu!

   • Voi minua pölkkypäätä: ajattelin sellaisena savolaisena, tietysti on olemassa tuo pökkyä-muotokin. Joka tapauksessa on hyvä, että jotain sinne pesään työntää!
    Kevät tässä kohta on käsissä!

 6. Hur,kyllä tämä kylmyys alkaa nythelpottamaan ja kohta kevät lämmittää,kyllä tästä selvitään !

 7. Tammikuu44,
  No Keski-Suomesta minä alun perin olen, eli puoleksi savolainen. Pitäisiköhän kysyä kielitoimistosta 🙂 Tosin, jos se on siellä sanakirjassa, niin eiköhän se ‘pökköä’ ole se tunnetumpi muoto. Kuukkeloimalla tuli paljon osumia molemmilla muodoilla 😮

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s