Vihreys kaatuu lumeen

Vancouverin Olympialaisten kisajärjestäjät väittävät käynnissä olevien Olympialaisten olevan ‘vihreimmät’ koskaan järjestetyt kisat:

 • Mitalit on tehty kierrätysmateriaaleista; sulatettu elektroniikka on löytänyt tiensä kulta-, hopea- ja pronssimitaleihin. Ilmankos ne ei oikein tuppaa suomalaisille kotiintuomisiksi kelpaavan.
 • Lehdistökeskuksena toimivan The Vancouver Convention Center -rakennuksen katolle on rakennettu täysimittainen viherkatto. Sinne istutetut yli 400 000 luonnonvaraista kasvia keräävät ja käyttävät sadeveden kasvunsa varmistamiseksi. Lisäksi rakennus lämmitetään ja ilmastoidaan merivettä hyödyntäen sekä jätevedet puhdistetaan paikalla.
 • Sikäläisten tuholaisten jyrsineistä männyistä rakennettuun luistelukarsinaan, The Richmond Ovaliin, on rakennettu sadeveden keräysjärjestelmä, jonne saatu vesi hyödynnetään vessanpönttöjen huuhteluun ja piha-alueiden istutusten kasteluun.
 • Kaikki Olympia-kylän rakennukset täyttävät sikäläisen ekologisen rakentamisen viraston (vapaa käännös), Canada Green Building Council,  standardit ekologisista rakenneratkaisuista.
 • Kaikissa Urheilijakylän rakennuksissa on viherkatot, sadevesille keräyssäiliöt, aurinkokennot, asianmukainen lämmöneristys ja niiden maalaamiseen on käytetty ainoastaan ympäristöystävällisiä maaleja. Rakennusten lämmittämiseen käytetään kaupungin viemäreistä kerättävää hukkalämpöä sekä maalämpöä. Sähkö on tuotettu vesivoimalla.
 • Eri kisapaikkojen välillä liikkuminen on tehty kisaturisteille helpoksi vedystä jalostetulla ‘polttoaineella’ kulkevilla busseilla. Tämä julkinen liikenne on ilmaista kisapaikkojen välillä.

Samaan aikaan toisaalla:

Vancouveria vaivaa kisojen kannalta hieman liian lämpimät kelit ja lumenpuute. Kisapaikoille rahdataan lunta sadan kilometrin päästä helikoptereilla ja rekka-autoilla. Tunnetusti ne tuottavat runsaasti hiilidioksidia liikkuessaan, joten kisojen ‘vihreys’ taitaa sulaa lumien mukana.

Yritys hyvä kymmenen!

Ps. Kierrätetyt ovat aivan yhtä arvokkaita kuin raakametallista valmistetut! Kuuleeko Kanada…

13 comments on “Vihreys kaatuu lumeen

 1. Oivallinen otsikko, se kertoo mihin se ekologisuus päättyy tai loppuu.
  Lunta ei näköjään voi vielä toivomuksesta napin painalluksella sadettaa taivaalta.

 2. Hmm… jos sopii, niin epäilen vahvasti, että Vancouverin kisat eivät ole läheskään vihreimmät kisat ikinä. Ihan vaan siksi, että siitä eivät viherkatot tai kierrätetystä metallista tehdy mitalit paljon auta, jos koko homma perustuu osaltaan siihen, että tuhansien kilometrien takaa rahtautuu turismia paikalle, urheiluviihdetaitelijat roudaavat paikalle tonneittain varustusta, tv-yhtiöt rahtaavat omat aggregaattinsa ja kulutusta ympäri maailmaa pyritään ruokkimaan. Paljonko kisapaikkojen rakentamiseen ja niiden ylläpitämiseen sidotaan energiaa? Ja niin edelleen. Olympialaiset eivät ole kovinkaan “vihreä” tapahtuma, vaikka se lumi tulisikin ihan tilaamatta ja pyytämättä taivaalta… Tosin tuo on kovin kuvaavaa, että siihenkin se homma sortuu.

  Niin. Vancouverin olympialaisia voitaisiin verrata vaikkapa… (arpoo)… Chamonixin olympialaisiin ja melkein lyön tuopillisen vetoa, että kokonaisuutta tarkastellen Chamonixin vuoden 1924 kisat hakkaavat vihreydessä Vancouverin mennen tullen.

  • Vaiheinen,
   Totta toriset! Chamonixin kisat olivat varmasti vihreämmät. Tuo olikin kisajärjestäjien väite tuo ‘vihreimmät ikinä’. Ehkpäpä siellä kuitenkin yritetään juuri painottaa sen rakennuskannan ekologisuutta enemmän kuin globaalista näkökulmasta katsottuna. Olen kuitenkin kanssasi aivan samaa mieltä, että viihdeteollisuuden megatuhlauspläjäyshän tuo on.

   Oho, kukapa olisi uskonut että entinen fanaattinen penkkiurheilija ja erityisesti maastohiihdon kannattaja sanoo noin…. Niin ne ajat muuttuvat 😉

 3. lepis, elänää Vancouverin ohella.
  Olisiko sinulla tai jollakulla muulla neuvoa? Kun musiikkivideot, siis Sunnuntaiklassikot tökkivät, pysähtelevät pitkin matkaa. En mitenkään jaksa sillä tavoin kuunnella hienoja kappaleita. Sama tapahtuu myös Areenan tai muiden kanavien videonäytöissä. Tehoa pitäisi olla tarpeeksi. Jos tiedät/tiedätte, mikä on vikana, kertokaa, neuvokaa. Tahtoisin kuulla lahjoitettua musiikkia.

  • Refanut,
   Olematta alan asiantuntija tulee ensimmäisenä mieleen kaistaleveys nettiyhteydessäsi. Minulla teki tuota toisinaan vanhassa asunnossa, jossa oli ADSL. Täällä uudessa ilmiötä ei ole enää ollut netin porskuttaessa sisään kaapeliyhteyden kautta. Jaa, mutta käytätkö langatonta verkko? Se voi myös pätkäistä. Enemmän veikkaisin tuota ensimmäistä vaitoehtoa. Pysähtyminen nimittäin johtuu siitä, että ne latautuvat. Toivottavasti saat vian poistettua.

 4. Sirokko,
  Nyt täytyy tunnustaa etten ole kisoja seurannut sen vertaa, että tietäisin olisiko lätkäjoukkuetta syytä kierrättää nyt vai heti 😉

 5. On niin muodikasta mainostaa kaikissa tapahtumissa tuota kierrätysjuttuaja vihreyttä…ja loppujen lopuksi plus miinus nolla ja tilanne jää miinukselle. Ihminen on jotenkin hölmö!
  Mutta kuten sanoit, yritys hyvä kymmenen!

  • Taru,
   Mainoskikkana se ei taida enää kauaa purra missään, jos se menee tuohon plus-miinus-nollaan jatkuvasti! Todellisia tekosia siis tarvitaan.

 6. Tarun sanat melkein olisin laittanut tähän.
  Mutta taitaa nyt suomelle tulla kierrätettävää vähän muutakin kuin vain jääkiekkojoukkue, hi!
  Mä en seuraa niitä, mutta sneverran sivusta olen huomannut!

 7. Joo, viherpesua koko hehkutus. Turisteille rahdataan Kiinasta romua tuliaisiksi, aidot alkuperäiskansojen kädentaidot ei kisajärjestäjien suosiossa. Hmph!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s