Äly hoi, älä jätä!

Viime viikot olen ihmetellyt, ja hieman etsiskellyt, kadonnutta inspiraatiotani. Selvittiin marraskuun pimeistä hyvin Selättämällä, mutta sittenpä ei ole huvittanut mikään. Erityisen ankeaa on ollut valokuvauksen ja kuvien käsittelyn rintamalla. Luovuus on konkreettisesti käpertynyt sykkyrälle. Tukka pystyssä pyöritellen on menty eteenpäin.

Työt olen jaksanut suorittaa ja sitten on nukkuminen vain maittanut. Toisinaan olen jopa siivoillut ja hieman lukenut. Kaikenlainen sosiaalinen kanssakäyminen on kutistunut minimiin. Olympialaisista en ole katsonut yhtään metriä hiihtoa! Ja kaikki, jotka minut tuntevat tietävät, että se ei ole aivan normaalia! 😉

Ja mistä tämä kaikki johtuu? No, tuo jatkuva pakkanen ja lumen tulo oiken sattuu. Vanha lausahdukseni, että olen syntynyt väärään maahan, on nyt saanut tieteellistä tukea. Tämän päivän uutisissa saimme kuulla, että talvi heikentää älyllistä toimintakykyä. Pitkäaikainen kylmälle ja pimeälle altistuminen laskee mielialaa ja henkistä suorituskykyä jopa terveillä ihmisillä. Perjantaina Tiina Pääkkönen väittelee Oulussa aiheesta: “Valon ja kylmän vaikutus melatoniinin ja kilpirauhashormonien eritykseen ja sen yhteys mielialaan.”

Ennalta tiedetään, että hormonitoiminnoissa tapahtuu talvikaudella muutoksia. Ennen kaikkea kilpirauhashormonitasot pyrkivät laskemaan talvella hormonien suuren kulutuksen vuoksi. Siihen kytkeytyy myös toimintakyky- ja mielialamuutoksia. Lämpötilan ja valaistusolosuhteiden yhteisvaikutuksia ei kuitenkaan tunneta, eikä myöskään kilpirauhastoiminnan ja melatoniinierityksen vaikutuksia mielialaan. Link Työsuojelurahasto

Kun kylmyys vain jatkuu ja jatkuu, elimistö väsyy pitämään yllä korkeampaa vireystilaa. Tällöin kylmän aiheuttamat tuntemukset alkavat olla epämiellyttäviä ja ne rupeavat häiritsemään keskittymiskykyä, sanoo tutkija Tiina Pääkkönen. Link MTV3

Täällä olisi ollut kävelevä esimerkki! Kaikki menee juuri noin. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta olen kärsinyt n. 15 vuotta ja siitäpä se ainainen paleleminen ja kärvistely kylmässä johtuu. Nappaamalla hormonipillerin aamusella ensi töikseen sen kanssa pystyy elämään suhteellisen normaalisti. Tämä talvi on ollut harvinaisen hankala ja tuo väistös kyllä helpottaa mielialaa. Eli, sitä saa laillisesti olla tämmöinen!

Paitsi että kilpirauhaseni alkoi noin vuosi sitten elämään omaa elämäänsä. Vuosien tasaisuuden jälkeen se oli päättänyt käynnistellä itseänsä ja niinpä meikäläinen kävi ylikierroksilla muutaman kuukauden ajan tietämättä mistä se johtui. Muistattehan ajan kun en nukkunut. Paino putosi 10 kg ja muutuin todella äreäksi. Nyt hieman hävettää. Luulin sitä silloin viime keväänä stressiksi. Kilpirauhasvaivojen oireita on kuvattu hyvin Karppaus.Infon keskustelupalstalla ja siellä sanotaan ylitoiminnasta mm. seuraavaa:

Taudinkuvaan kuuluu kiihtyneen aineenvaihdunnan aiheuttamat yleisoireet kuten hikoilu ja lämmin olo, väsymys, voimakkaasta ruokahalusta ja syömisestä huolimatta painonlasku, jano, runsas virtsaaminen. Potilaalla on lämmin ja kostea iho. Psyykkisesti hän on labiili, hermostunut ja ärtynyt. Sydänperäisiä tuntemuksia ovat tykyttely ja rytmihäiriöt, usein eteisvärinä.Suolistoperäisenä oireena on tihentynyt ulostustarve ja löysät ulosteet. Lihasheikkoutta ja jopa lihasten surkastumista voi ilmetä. Potilaalla saattaa olla nopea puheen ja ajatuksen kulku. Silmien esiintyöntymistä (exoftalmusta) on osalla potilaista.

Säätökuuri on alkanut ja kontrollikokeissa tulee ilmeisesti juosta muutaman viikon välein. Ei kai se vielä oikein kohdallaan ole, sillä tuossa yllä mainittua tykyttelyä esiintyy harva se päivä. Eniten minua kiinnostaisi tietää mistä moiset heittelyt johtuvat. Ja siihen en ole saanut vastausta. Mutta se on varmaa, että eläkepäiviksi muutan jonnekin lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Mieluiten jo ennen sitä!

24 comments on “Äly hoi, älä jätä!

 1. Ihmeen luovan kuvan kuitenkin sait aikaiseksi, sai oikein ääneen hekottamaan, varsinkin tuon ‘aivotukkakapasiteetin’ kohdalla. Samoilla aamupillereillä elävänä voin kyllä sanoa, ettei kuuma ilma mitenkään helpota vaajaata toimintakykyä, päin vastoin, kaikki hidastuu entisestään ja kroppa senkun vain turpoaa aivoja myöten. Ja senkin voin sanoa että aurinko ei korvaa valoa. Pohjoisen kesäyö on parasta hoitoa mihin vaivaan hyvänsä. Talveksi voisi ehkä muuttaa muualle..

  • Sirokko,
   Toisinaan kun oikein pinnistelee, niin saattaa jonkun siedettävän kuvan saada aikaiseksi. Tässä tapauksessa auttoi, kun otti vihdoinkin kameran käteen 😉

   Minulle se lämpö taas sopii. Olen onneton sellainen, että mitä kuumempi keli niin sitä enemmän energiaa minulla on. Ja se on taas raivostuttavaa kaikkien muiden näkökulmasta. Tasan ei käy onnen lahjat.

 2. Olen Sirokon kanssa samaa mielta ettei varsinaisesti lampo ole se joka antaa virtaa vaan valo!
  Taalla Egyptissa kesa on todella kuuma ja tuskainen. Parasta aikaa on syyskuusta huhti/toukokuuhun kun ei ole liian kuuma. Kesan paivat yli 37 meikalainen ainakin on viettanyt sisatiloissa.
  Mutta talvi – mika autuus kun ei ole sakkipimeaa.
  Jos vaan elamantilanne ja rahavarat antavat myoten suosittelen talvikuukausiksi pakenemista etelaan.
  Mutta ei esim. Espanjassa, Portugalissa ole tana talvena ollut ‘kuten ennen’. Siella on satanut ja ollut paljon viileampaa kuin ‘normaalisti’.
  En ole asiantuntija mutta blogeja seuraamalla on sellainen kasitys, etta tama vuosi on ollut lumen ja kylman suhteen poikkeuksellinen.
  Pohjavedet tykkaa jos jotain positiivista pitaa keksia…
  Taallakin muuten sataa parhaillaan. Ja enemman kuin kaksi tippaa… 🙂

  Hyva kun jaksoit piristaa ainakin meita varikkaalla kuvallasi! Jaksamista!

  • BLOGitse,
   Sinäkin olet sen verran uusi lukija, ettet taida tietää tuota hellekelien minulle tuomaa energiaa ja vastaavasti matalapaineen aiheuttamaa lötkähdystä. Silti sauna ei ole mieleen. Omituinen olen, tiedetään 🙂
   Pakkasjakso on jatkunut jo sieltä joulukuun puolesta välistä yhtenäisenä ja niitä koviakin pakkasia on ollut aivan riittävästi. Valon määrä on ollut pakkasista huolimatta yllättävän vähäinen. Ja luntahan on niin että katot sortuvat jälleen. Hui!
   Pohjavesille tämä tulee tarpeeseen, joten jotain positiivista siinä on 🙂

 3. Kuvasi on kumminkin niin pirtsakka, että toivottavasti se piristi omaakin mieltäsi:) Työssä käyvä voi kyllä joutua meillä olemaan talviaikaan lähes kokonaan keinovalojen varassa ja olen onnellinen, että voin nautiskella päivänvalosta silloinkin, kun päivä on meillä lyhimmillään. Etelässä kuitenkin on hassua se, että kesälläkin on pimeät illat ja yöt, kun täällä on tottunut lämpimän ajan valoisuuteen. Tsemppiä sinulle, toivottavasti sattuisi aurinkopäiviä sinun vapaillesi ja vielä pääsisit silloin ulos!

  • Kiitos Inkivääri,
   Sinähän se kohta lähdet valoa kohti ja lämpimään. Huokaus. Meikäläinen joutuu edelleen tyytymään aurinkovalolampun säteisiin kunnes oikea putkahtaa täysillä.

 4. Komppaan kahta ensimmäistä kommentoijaa. Kesä ainakin on aika epämukavaa etelässä,mutta talvi on taas erinomainen,kun on valoa ja vihreyttä.Ja voi kävellä ilman,että pitää pelätä kaatumista jäisen maan vuoksi(olen kerran kaatunut jäätyneellä kadulla Hesassa ja katkaissut kylkiluita).Ihana tuo kuva ,just mun mieleen 😉 Tsemppiä ja jaksamisiin!

 5. Kuulin kanssa vissiin radiosta tuon kylmyystiedetutkimuksen yksi päivä,ja olen kanssa sitä mieltä varmasti on perää. Minulla usein on kyllä ta-helmikuu vaikeita muutenkin,vaikkei olisi kylmäkään. Tämä viima ja lumipyry alkaa kyllä hermostuttamaan,meilläkin auto hajalla (sähkövika=jatkuva pakkanen) ja olen rämpinyt tuolla tienposkessa poikaa vastaan kouluun(karmeeta) eikä ne per..ele saa edes tyrvännöntielle kevyenliikenteenväyliä.
  Kadonneeseen inspikseen,minä ainakin yritän vain tehdä jotain, ihan paskaa vaikka välillä,että pysyisi joku tatsi kuitenkin päällä.
  Kyllä sinäkin lepis heräät taas “henkiin” muutama kk vielä ja kevät koittaa 🙂

  • SuviAnniina,
   Niin ja sillä aukealla tuulee aina! Vaikka matka on lyhyt, niin se voi olla tuskainen taival. I know! Eihän ne sille tielle sitä kevyenliikenteen väylää rakenna, kun tiehallinto vastustaa. Vanha stoori siellä kulmilla. Liian vähän asukkaita kuulemma.
   Ajattelin tuota samaa reseptiä, jota sinä käytät. Kamera käteen joka päivä. Kai sieltä jotain putkahtaa.

 6. Heräillään yhdessä lepis. Mä koetan syödä d-vitamiinia ja käytän kirkasvalolamppua. Kilpparia olen itse epäillyt, pitäisi ja pitäisi vaan mennä kokeisiin. Tuntuu, että pimeä aika käy vuosi vuodelta rankemmaksi iän karttuessa. Elämän parasta aikaa? Oh really?

  • Hoover,
   Samoilla eväillä täällä mennään! Kirkasvalolamppu on aamuihin ehdoton ja se auttaa. D-vitamiinia olen popsinut tämän talven ja sekin tuntuu auttavan. Jotain GeriMaxia nappailin kanssa, mutta se ei vaikuttanut yhtä hyvin kuin edellis talvina ruusunjuurikapselit. Pimeys käy vuosi vuodelta rankemmaksi, mutta nyt olen ollut yllättynyt tuon kylmän rankasta vaikutuksesta. Ei se ennen näin pahalta ole tuntunut.

   Kannattaa käydä tutkituttamassa, sillä se vasta kamalaa aikaa on jos ei ole noita hormoneja.

 7. Kuva on kuitenkin mainio. Inspiraatiota on täytynyt ainakin hitusen sinusta löytyä.
  Ikävää, että talvi tuntuu sinusta noin pahalta. Me ihmiset ollaan niin eri sorttisia. Minä olen täysin talvi-ihminen, eikä se tarkoita, ettenkö pidä ja nauti myös kesästä. Koeta napsia vitamiinipommeja ja rämpiä kevätaurinkoa kohti.

 8. Kyllä se siitä, viikonloppuna saattaa olla jo loskakelit. Täällä miehenkorkuisten lumikasojen keskellä arveluttaa, taitaa seuraava vitsaus olla tuhotulva. Pitää ottaa kai mallia tuosta pika-auringonpalvojasta…

 9. No vihdoin tuotakin asiaa on tutkittu ja hutkittu!
  Tämä talvi on kyllä kirjaimellisesti kaatunut päälle!!!! Kaikki on ollut hankalaa ja jatkuva paleleminen ja sisätiloissa nyhjääminen (paria poikkeuspäivää lukuunottamatta) on vienyt hiukset ja hermot päästä.
  Pimeää ja kylmää…elämää kuin suoraan pakastearkussa, ei ihmiselle suunniteltua hommaa.
  Kuvasi kyllä perin hauska!
  Pärjäile!

  • Taru,
   Aina sen on jotenkin tiennyt, mutta lääkärit ovat vakuuttaneet ettei se mitään vaikuta kilpirauhaseen. Joka vuosi olen pimeimpänä aikana käynyt testeissä ja tuloksissa ei ole ollut heittoja. Silti sen tuntee luissaan.

   Pärjäile sinäkin!

 10. On jo aikoja eletty, kun minäkin sanon, että nyt lumi ja talvi riittää. Ensi syksynä mietin tarkoin, ennen kuin alan lunta toivoa ja odottaa. Tilanteen on tehnyt hankalaksi se, että Hyräilijä on hetken poissa (tietenkin tällä viikolla kun lunta on tullut ja tullut) ja minä olen joutunut kaiken kolaamaan. Huh ja voih!

  Minäkin joudun elämään kilpirauhashormonin varassa, ankeaa oli ennen vian löytymistä. Tuolla jo sinua valistettiinkin, että kuumuuskaan ei tee hyvää, sen olen itsekin huomannut. Sellainen sopivan lämmin on paras. Tärkeintä on kuitenkin antaa tarkistaa arvot heti, jos jotain muutoksia tulee. No tällaiselle mummotautiselle, kuten minä, noita muutoksia tulee koko ajan, joten ei voi jokaisen takia kokeisiin juosta. M

  Nyt paistaa aurinko, toivottavasti sielläkin. Se antaa uskoa ja toivoa taas uusiin voimiin 🙂

  • Uuna,
   No jopas kävi huono tuuri sinulla kun kaikki lumihommat kasaantuvat niskoillesi! Kuntojumppaa!
   Tämä toiseen suuntaan kääntyminen on aivan yhtä rankkaa kuin se vajaus silloin ennen diagnosia oli. Tai oikeastaan vielä seitsemän vuotta senkin jälkeen pitivät koomassa, kun pitivät siinä alarajoilla ja se ei ollut riittävä määrä. Siihenkin tottui. Ajattelin vain, että tälläistä tylsää tämä loppuelämä sitten on. Onneksi tuli uusi lääkäri ja osasi korjata tilanteen. Tämä nykyinen taas yrittää vetää pillerimäärää vähemmäksi ja vihdoin suostuin. Katsotaan taas muutaman viikon kuluttua missä mennään.

 11. Kuvasi on vastalääkettä pimeälle ja kylmälle – pirteä oranssi ja iloisen raikas. Sanotaan, että jos on kylmä pitää ympärille kerätä oranssia, verhot, matot peitot… se tuo lämmintä mieltä! Minua piristää nämä aurinkoiset päivät ja hohtavat hanget, en olisi tässä koneelle, mutta juuri nyt on pilvistä! Kesä tulee ja kovaa vauhtia, sinua piristämään!

  • Kiitos Miiwi,
   Niin ne sanoo siitä väristä, mutta valitettavasti oranssi ja keltainen saavat minut hyppimään seinille. Viihdyin parhaiten violetissa. Kesä tulee, onneksi!

 12. Älä nyt vielä heitä hanskoja naulaan.
  Pian on kevät ihan totaalisen varmasti, ja sitten varmaan helpottasa jo sullakin.
  Mutta se on kurjaa, kun sulla se kilpisrauhasjutu on noin vaikeena.
  Kyllä mullakin on rytmihäiriöitä ja palelen aina. Kädet ja varpaat jäässä kokoajan.
  Mutta muuten on sillai aika hyvin mennyt, otan aamulla pillerin, niin meneehän se päivä siinä..
  Mutta koita jaksaa nyt vielä, ja mene uudelleen lääkäriin ja valitat niin kauan, että saat avun.

  • En heitä, Harakka, en heitä 🙂
   Nämä tykytykset ovat uusi ilmiö. En tiedä ovatko ne rytmihäiriöitä vai mitä. Huolestuttaa hieman. Yritin sille lääkärille puhua niistä puhelimessa, mutta täytyy vissiin mennä käymään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s