Sunday Classic – 280210

Tänään päästään juurille. Yhtye aloitti uransa vuonna 1961 nimellä Metropolitan Blues Quartet, sittemmin se on paremmin tunnettu nimellä The Yardbirds. Yhtye esiintyi tuolla nimellä vuodesta 1963 vuoteen 1968 saakka. Nimekkäitä herroja bändistä on iloksemme putkahdellut, kuten Jimmy Page, Jeff Beck ja Eric Clapton. Bändin hajottua Page pisti pystyyn Led Zeppelinin, Beck pisti pystyyn The Jeff Beck Group:n ja Clapton lähti  muutamaa vuotta aikaisemmin päätyen mutkien kautta Creamiin. Itse asiassa Beck tuli Claptonin tilalle ja Page liityi bändiin vasta vuotta myöhemmin. The Yardbirdsien solistina toimi koko sen olemassa olon ajan Keith Relf. Bändin hajottua The New Yardbirds veti jo luvatun Skandinavian kiertueen solistinaan Robert Plant. Mutta nyt pysytään 60-luvulla ja tässä bändissä:

– Heart Full of Soul –

Heart Full of Soul‘ ilmestyi 1965 ja se löytyy Having a Rave Up -albumilta. Biisin on kirjoittanut Graham Gouldman (10cc yhtyeestä tuttu). Biisi kipusi Brittilistalla sijalle kaksi ja USA:ssa sijoitus listoilla oli yhdeksän. Kitaran varressa tuona vuonna oli siis Jeff Beck.

Bonuksena samalta albumilta ja saman biisin kirjoittajan hieman rautalankahenkinen ‘Evil Hearted You‘. Bändi soitteli aika laajassa skaalassa, ilmeisesti etsien tyyliään. Ja siihen tyylin etsintään se sitten hajosikin.

– Evil Hearted You –

Näiden Briteissä 60-luvulla vaikuttaneiden, ristiin menevien, bändien ja soittajien sekä solistien ja biisien kirjoittajien sekamelskassa olisi soittolistaa useaksi sunnuntaiksi.

24 comments on “Sunday Classic – 280210

 1. En muista tokaa biisia koskaan kuulleeni mutta eka on tuttu!
  Ei paljon eroa taman paivan laulaja – aurinkolasit! Kuinka cool olikaan tuohon aikaan…
  Jeff Beck, Robert Plant, Eric Clapton…aaaah!

 2. Hieno biisi. Yardbirds on bändi, joka tuppaa jostakin syystä unohtumaan vaikka heillä on hienoja biisejä vaikka kuinka.

  • Panu,
   Juuret jäävät valitettavan usein jälkeisten megabändien varjoon. Ainakin tässä tapauksessa. Kaik on ollut niin suurta tämän alkusoiton jälkeen. Hienoja biisejä on todellakin paljon, onnistuin hyvin viettämään eilisen päivän bändin seurassa kaipaamatta mitään muuta.

 3. Jopas olikin infoläjäys bändistä josta en tiennytkään mitään, ja luulin etten ole kuullutkaan näitä hemmoja koskaan, mutta kunneltuani jotain tuttua tunnistin.

  • Tomi,
   Nyt en ole aivan varma ymmärränkö kysymystäsi, vai onko siinä kompa? 😉
   Periaatteessa Plant jäi tähän, sillä tuon Skandinavian kiertueen jälkeen The New Yardbirds, jossa oli tapahtunut lisää miehistön vaihdoksia, muutti nimensä Led Zeppelinkiksi ja loppu onkin historiaa.

 4. Yardbirdsejä löytyy vinyyleinä, aikanaan tuli kuunneltua paljonkin. Laidasta laitaan todellakin etsivät tyyliään. Ehkä ihan hyvä, että hajosivat, koska hajaannuksesta syntyi niin paljon uutta hyvää.

  • Harakka,
   Aikoihin ei ole radiosta kuulunut kumpaakaan, ei edes ensimmäistä. Jospa ne heräisisvät tuolla eetterissäkin tähän.

 5. Tuttu bändi nimeltään ja nämä luetellut jäsenet, erikseen ei ole vain koskaan tullut kuunneltua. Näitä satunnaisesti tiedostamatta kuultuja enemmänkin. Mutta ihan hyvää menoa!

  • Timo,
   Jotenkin tuntuu, että usampi meistä tietää bändin mutta ei osaa nimetä yhtään biisiä tai jotain 😉 No, onhan tuosta aikaa! Hyvä oli meno ja meininki tuolloin.

 6. Hm… mistä tää on tuttu, joko tällä on alike-versio tai siitten joku koveri-kaveri on kuultu…
  Nostaligiaa huokuvaa 60-lukua ja tyllikin oli vielä silloin jotenkin selkeä ja rock, vaikka sydän onkin soulia täys?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s