Luonnon monimuotoisuuden päivä

Tänään on vietetty kansainvälistä YK:n julistamaa Luonnon monimuotoisuuden päivää. Suomi ei ole tähän virallisesti lähtenyt mukaan, mutta esimerkiksi Korkeasaaressa on päivää juhlistettu.

voikukka

Usein tällaisten päivien yhteydessä puhutaan luonnontilaisten alueiden merkityksestä ihmiselle. Ja hieman unohdetaan kaupunkiluonnon merkitys urbanisoituvalle ihmiselle. Vihreys tuo kaupunkiympäristössä varjoa, sitoo ilmansaasteita, toimii ekologisina käytävinä pienille eläimille ja tietenkin tuo iloa asukkailleen. Katukivien välistä sitkeästi työntyvä voikukka kaupunkiympäristössä on aivan yhtä arvokas kuin mikä muu luontoon liittyvä asia.

Maapallolta löytyy voikukkalajeja siinä 2000 – 3000, ei niitä kukaan ole pystynyt laskemaan. Suomestakin löytyy lähes 500 eri voikukkalajia ja niistä toistasataa löytyy Helsingistä. Lajirunsauden takaa voikukan kyky muodostaa siemeniä ilman hedelmöitystä. Helsingin katujen raoissa menestyy vain kaksi voikukkalajia, mutta ranta- ja linnoitusalueilla menestyy jo huomattavasti suurempi lajivalikoima.

Tämä koko vuosi on julistettu luonnon monimuotoisuuden teemavuodeksi. Sen kunniaksi voisi tehdä vaikkapa voikukkaviiniä 🙂

20 comments on “Luonnon monimuotoisuuden päivä

 1. Hyvä muistutus, kiitos. Minäkin ihan unohdin tämän tuossa hanami-hässäkässä.

  Olen ihan samaa mieltä, lähiluonto on tärkeää. Ehkä sikäli kaikkein tärkeintä, että se mahdollistaa kontaktin säilymisen luontoon kaupungeissakin. Monelle ei kysymys jonkin itselle maantieteellisesti enemmän tai vähemmän kaukaisen alueen luonnotilaisuudesta ja sen säilyttämisen arvosta havainnollistu, ellei ole tuota lähikontaktia. Pääkaupunkiseudulla minua huolettaa erityisesti Helsingin kaupungin jatkuva tyly asenne lähiluonnon säilyttämistä ja luontoarvoja kohtaan. Välillä ihan pelottaa. Jopa vihreiden edustajilta/kaupunginvaltuutetuilta tulee nykyään ihan käsittämättömiä kommentteja joissa aivan avoimesti puolustetaan gryndereitä ja harvojen rakentamatta säilyneiden saarekkeiden rakentamista. Niissä kommenteissa raha haisee ja se haisee tosi pahalle…

  Voikukka on aika hyvin valittu “maskotti” tähän.

  • Uuvana,
   Tuntuu Helsingissä tuo rakentaminen vievän voiton luonnon edestä. Ja meille tänne naapurikuntaan kun vielä mahtuisi vaik kuinka paljon. Täällä on sentäs onneksi erämaitakin 😉

 2. Voikukka on pärjääjä, vaikka ihminen sitä kuinka koettaa hävittää, niin se pärjää.
  Luonnosta pitää huolehtia, se on meille kaikille tärkeä.

  • Aimarii,
   Se on tehnyt niin varmata selviytymiskonstit itselleen, ette se helposti katoa. Jo tuo itsestään siemenien muodostaminen ja sitten vielä ne sitkeät, syvälle kasvavat juuret. On se kuitenkin elintärkeä kasvi noille pikkupörriäisille runsaan meden tuottamisensa ansiosta.

 3. En ole kuullutkaan tallaisesta paivasta.
  Paivia alkaa olla niin monta, etta niihin turtuu…ihan hyvin voisi yhdistaa ja panostaa voimavarat kyballa niin taloudellisesti kuin fyysisesti yhden paivan/viikon eteen tehtavaan duuniin.
  Luonto on luonto on se sitten meri tai voikukka.
  Ei kai jokaisesta tarvitse erikseen paivia viettaa…

 4. Liian nopsasti painoin enteria kun piti viela sanoa etten tiennyt voikukkia olevan noin montaa lajia!
  Tuo kuva on kaunis!
  Voikukkaviinia…hm, en ole koskaan maistanut! Oletko sina?

  • BLOGitse,
   Vain nopeat elävät, sanoo vanha viidakon sananlasku 😉

   No onhan näitä päiviä paljon ja teemavuosi ja kaikkea. Ei voi siis mitenkään pysyä kärryillä. Kohta on taas se puun istutuspäiväkin, eli Maailman ympäristön päivä on jo 5.6. Nämä kaksi olisi ainakin hyvin voinut jotenkin pultata yhteen.

  • BLOGitse,
   Olen maistanut! Tuo meidän Hamalainen, eli Morgan, yksi kesä teki sitä. Samoin sain heillä juoda toissa kesänä voikukasta tehtyä korviketta. Että sillei 🙂

 5. Jopas nyt jotakin. Noin monta erilaista lajia? Oppia ikä kaikki. Mistäs muuten erotan eri lajit, koska tähän mennessä olen ajatellut nähneeni vain yhtä lajia ja jos niitä on noin montaa eri sorttia, niin todennäköisesti on tullut nähdyksi useampaakin lajia.

  Näpsäkkä yksilö tuossa kuvassa muuten…

   • Jaa, niinku noista? Hmm… koitin katsella tuossa kävellessäni, mutta yhä edelleen ne näyttävät yhdeltä ja samalta oli paikka sitten varjoisampi tai aurinkoisempi. Toiset vaan ovat lyhyempivartisia kuin toiset… noh, täytyy tutkia tarkemmin.

 6. Voikukka on kyllä selvästi selviäjä tyyppi!
  Sen kanssa on ihan turha alkaa tappeluun, se voitta ihan varmasti!
  Mutta toisekseen, voikukka on kaunis, ootteko huomanneet sen, ei se rumaksi sitä tee, että niitä on paljon….
  Mutta sitä en tiennyt, että suomessa on noin monta voikukkalajia?

  • Harakka,
   Minustakin ne ovat kauniita. Molemmissa vaiheissa, kukkiessa ja siemenpallona. Erityisen kuvauksellisia mokomat vielä.

 7. Hieno kuva! Voi voi tuota voikukkaa, minä luulen, että se sopisi luonnon yksimuotoisuudenpäivän tunnukseksi;) No ei vais – hävitän sitä kukkapenkkien vierestä, mutta en malta heinikkoalueelta ja pientareilta, on se niin aurinkoinen kukkiessaan:)

  • Inkivääri,
   Ehkäpä sitä juuri niin innokkaasti yritetään tuhota, koska se on kuitenkin rikkakasvi. Nurmikollakin. Sama kuten valkoapila. Nurmikolla. Kyllä se on paikkansa ansainnut tässä kiertokulussa.

 8. Vaiheinen,
  Niin, nytkö alkoi voikukkien tunnistamisen kesä 😉 Jos siellä Helsingin keskustassa on vain se arvioitu kaksi lajia, niin voi tulla aika tylsää.

  Täytyy yrittää illlalla tutkiskella miten niitä voisi erottaa toisistaan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s