Sunday Classic – 031010

West Side Story oli ensimmäinen elokuva, jonka näin oikeassa elokuvateatterissa joskus silloin vuonna yksi ja kaksi. Se teki lähtemättömän vaikutuksen ja taisin käydä katsomassa sen kolme kertaa peräjälkeen. Valitettavasti Broadwayn teattereihin en sitä ole koskaan  päässyt katsomaan. Musikaaleista tuo jenkkien ‘Roomeo ja Juulia’ on edelleen ykkönen. Vanha romantikko, ei voi mittään 😉

Suosikista on hankala nostaa yhtään biisiä ylitse muiden, joten soittelen tässä pari kolme vaikuttavinta.

– America –

– Cool –

– Maria –

West Side Story on näytelmäkirjailija Arthur Laurentsin käsikirjoittama ja Leonard Bernsteinin säveltämä, laulujen sanoittajana toimi Stephen Sondheim. Broadwayllä tämä musikaali sai ensi-iltansa 26.9.1957, elokuva tehtiin varsin ripeään tahtiin ja se tuli teattereihin jo vuonna 1961 ensimmäisen kerran. Musikaali valloitti näyttämöt maailmalla ja voitti palkintoa toisensa jälkeen ja vieläpä vuosikymmenestä toiseen. Elokuva keräsi huikeat 10 Oskaria.

Bonusbiisinä Tom Waitsin versio ‘Somewhere’ kipaleesta, joka alkuperäisessä versiossa on Tonyn ja Marian esittämä.

– Somewhere –

25 comments on “Sunday Classic – 031010

 1. Kuuntelin juuri tuon soundtrackin tässä viikolla. Uskomattoman upeaa musiikkia ja leffa on kerrassaan onnistunut. Koreografia on huippua, tarina super, kerrassaan mahtava kokonaisuus.

  Ja tuo Waitsin versio on tietyistä syistä soinut levylautasellani aika paljon viime aikoina.

  Ajatustenlukija!

 2. West Side Story on kyllä musiikkinsa puolesta yksi ihanimpia musikaaleja ja tässä tulikin hieno kokoelma.Olen niin onnekas,että tapasin aikoinaan musikaalin säveltäjän Bernsteinin ihan oikeasti,kun poikani isä oli aikoinaan konserttitalon artistipuolen turvamies ja minäkin siellä joskus vietin aikaa.,ja näin tuli tavattua tunnettujakin musiikin ihmisiä vähän enemmän

   • Juu,kirjoitti mulle sinne kuvaansa nimenikin ;hepreaksi ja ihan väärin,mutta ei se mitään.,Se kuva on vieläkin tallella….Myös Neil Sedakan,Zubin Mehtan,Mercedes Sosan kanssa on tullut juteltua hieman.

 3. Tässä toinen musikaali (so. oman valintani ohella), jossa katsojia tykitetään loisteliaalla musiikilla biisi toisensa jälkeen. Minulle West Side Story on jäänyt ensisijaisesti mieleen häikäisevien tanssiosuuksiensa vuoksi. Ja miten rohkeita ne ovatkaan olleet 1950-luvulla!

  Tanssijat rakastavat tätä musikaalia, sen näkee jokaisessa teatteriin tehdyssä esityksessä, vaikka lavaolosuhteet eivät sallikaan heille samanlaisia mahdollisuuksia kuin elokuvassa.

  Hämmästelen myös sitä, miten ajankohtainen WSS yhä on. Musikaalin maailma on niin totta myös Suomessa, missä maahanmuuttajien jälkeläiset ja kantaväestöön kuuluvat nuoret ottavat kaduilla yhteen. SusuPetalia lainatakseni tämä ei ole bling-bling-glitter-glitteriä, vaan WSS porautuu ongelman ytimeen, niin musikaali kuin onkin.

  Kiitos Tom Waits -bonuksesta. Osui ja upposi.

  • Viides rooli,
   WSS taitaa elää ikuisesti. Olen aina myös ihaillut suuresti niitä tanssikohtauksia ja todella rohkeita mahtoivat aikoinaan olla. Seuraavan kerran tuollaistahan nähtiin vasta 70-luvun lopulla ja sitten tuli M. Jackson videoineen.

 4. Heti tuo America oli tuttu, tosin piti etsiä itse juutuupista, kun jostain kumman syystä kenenkään upotetut videot ei mulla käynnisty tänään…?! Leffa on kyllä mulla näkemättä, toivottavasti joskus osuu kohdalle.

  • Hyvä lyhennyt tuo Wrsy, Hirlii 🙂
   Tomppa on niin hyvä tulkitsija, että tällaiset laulut saavat uuden syvyyden hänen käsittelyssään.

 5. America tuli minullekin heti mieleen kun näin valintasi. Kun vähän vieritin, se löytyi sinultakin. Ihan nuorena Helsingin matkalla isoveljen vaimo vei tätä katsomaan. Osui ja upposi.
  I’ll never stop saying Mariiiiaaaa…

  • MM,
   Upeaa, että olet päässyt näkemään tämän. Mariasta on niin paljon biisejä, mutta kyllä tämä on yksi parhaista.

 6. Westis elää ja kukoistaa aina! Tarina ei vanhene ja musiikki jää mukavasti korviin soimaan, siis kunnollinen klassikko!

 7. Noloa tunnustaa, että vaikka monet West Side Storyn kappaleista ovat tuttuja, en vieläkään ole musikaalia nähnyt elokuvanakaan. Jotenkin näistä klipeistä eniten kosketti Tom Waitsin tulkinta.

 8. Yaelian,
  Hienoa varmasti päästä noin lähelle positiivisia kuuluisuuksia. Meikäläiseltä menisi varmasti jauhot suuhun 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s