Syksy on parasta istutusaikaa

Siellä se on myllännyt ja möyrynnyt muutaman päivän. Komean näköistä kasvualustaa on tullut paikalle monen kuorma-auton voimin. Viittaisi hieman siltä, että kaupungin miehet ovat pistämässä näitä nurkkia kuntoon. Hienoa!

Toivottavasti ne muistavat, että sysky on parasta istutusaikaa:

Pihaa voi kunnostaa, vaikka päivät lyhenevät ja viilenevät ja vaikka maa onkin kosteaa tai vettä sataisi. Juuri nämä olosuhteet varmistavat taimien kasvuunlähdön. Tänä kesänä vettä on satanut poikkeuksellisen vähän. Jos istutustyöt jäivät kesähelteissä tekemättä, on nyt sopiva aika taimihankintoihin ja istuttamiseen.

Miksi syksy sopii istutukseen?
Puutarhaharrastajat ovat unohtaneet aivan turhaan taimien syysistutuksen. Viheralan ammattilaiset ovat aina käyttäneet tämän vuodenajan edulliset olosuhteet hyväkseen. Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Loppukesällä astiataimien ja alkusyksystä alkaen paljasjuuristen taimien valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan.

Syksyn olosuhteet sopivat hyvin istutukseen, sillä maa on kosteampaa kuin keväällä eivätkä auringon paahde ja kuumuus rasita kasveja. Selvitään vähällä työllä. Usein pihaihmisen kevät on hyvin kiireinen. Senkin vuoksi osa töistä kannattaisi siirtää edeltävään syksyyn. Syksyllä istutetut kasvit ovat keväällä valmiina lähtemään nopeaan kasvuun. Lähde Taimistoviljelijät ry

Advertisements

14 comments on “Syksy on parasta istutusaikaa

 1. Ammattilaiset taitavat vaan kasvattaa niitä kasveja, eivät syötäviä. Meillä pihaihmisillä kun pakkaa olla näin syksyllä kova kiirus saada säilöttyä sato talteen – kauhea ristiriita, kun tekisi mieli pihallekin ja näkee, että maa olisi parhaimmillaan istutuksille, mutta kun marjat kypsyy, hedelmät kypsyy, kesäkurpitsat kasvaa ja potutkin pitäisi nostaa ja valkosipulat letittää:) Vaan laitoin sentään tänään multaan n. 300 kukkasipulia ja huomiselle vielä jäi muutama – satakunta tulppaanin sipulia:) Ja tuli siinä samalla muutama perennakin jaettua sipuloitten alta pois;)

  • Inkivääri,
   Olepas ollut ahkera! Hieno kukkaloisto odottamassa keväällä. Niin, säilöminen vie aikaa kotipuutarhureilta, mutta eiköhän noilla kaupungin miehillä ole aikaa istutella vielä.

 2. Istutan vielä jotain, ehkä sipuleita. Niin ja terassilla ei ole vielä talveksi mitään. Siksi, kun siellä vielä kasvaa kaikki keväällä istutetut. On ne kyllä jo ränstyneitä, että joutavat jo kiertoon.

 3. Vau, upeesti rajattu kuva, jotenkin dramaattinen, ihan kuin tär velisivät jotain.. saman näköistä siis kuin meidän luonnonpuistossa, mutta tuo on kai oikeaa kunnostusta sentään.
  Minä istutan hottentottia, yhä uudelleen ja uudelleen, koira ei tykkää, repii sen aina irti, kumpikohan voittaa..

  • Sirokko,
   Aika ahtaan näköisesti se siinä oli ja nuo etualalla näkyvät puut taisivat olla hivenen vaaravyöhykkeellä. Mikä on hottentotti?

   • Viikunapäivikki eli hottentottiviikuna, sellainen ryömivä matala paksulehtinen kasvi, jonka toivon leviävän ja näyttävän vihreältä matolta.

 4. Vau, dramaattinen ja hauska kuva. Ma tarttisin kanssa tollasen puutarhatyokalun, etta paasis syysistuttamaan. Mikaan kevyempi kalusto ei tunnu meidan kovaan savimaahan tehoavan.

  Toivottavasti tuosta kehkeytyy jotain kaunista.

  • Kiitos Itkis,
   Partsilta roikuttu otos. Toivottavasti saisit sen verran taivaalta vettä, että maa pehmenisi istutushommiin. Toivotaan kaunista tuohon. Veikkaan jotain puita vain.

 5. Sirokko,
  Kävin googlettamassa ja olihan se lopulta tuttu kasvi, nimi ei vain sanonut mitään. Olen jopa kuvannut sellaista Azoreilla. Hottentotti tosiaankin 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s