In A Memory Lane – Christchurch, NZ

Järkyttyneenä olen seurannut päivän uutisia tuolta toiselta puolen maapalloa, Uuden-Seelannin Christchurchin tuhoisasta maanjäristyksestä. Ihmetellyt myös, miten yhteen kaupunkiin voi sattua kaksi noin massiivista maanjäristystä puolen vuoden välein. Tämä ihmisuhreja vaatinut järistys aiheuttaa myös huolta siellä ja lähialueilla asuvista ystävistä.

Kaivoin vanhan valokuva-albumin täynnä muistoja tuosta yhdestä suosikeistani ja skannasin tähän muutaman. Jotakuinkin 20 vuotta sitten pääsin siellä käymään, ettei vain olisi muuten aivan näitä aikoja päivälleen. Siellä viettämäni viikko oli yksi parhaita, so far.

Christchurch Cathedral:

Valitettavasti tämän komean katedraalin torni tuhoutui maanjäristyksessä:

– Christchurch Cathedral 1991 –

Tästä kuvalinkistä pääset katsomaan katedraalin tuhon.

Kiipesin jopa torniin kuvailemaan näkymiä:

– Christchurch Cathedral kattonäkymä –

Kirkkoaukio näytti tältä:

Kaupungissa oli tuolloin vuotuinen kukkafestivaali ja myös kirkko oli koristeltu:

The Wizard of New Zealand:

– The Wizard –

Katedralin aukiolla arkipäivisin tunnin puhuva Wizard on sikäläinen nähtävyys, joka on hoitanut hommaansa tuossa paikassa jo yli 35 vuoden ajan. Mies puhuu ajankohtaisista aiheista, politiikasta mystiikkaan. Varsinainen saarnamies, jonka myös Englannin Kuningatar on palkinnut (katso omalla vastuullasi – not suitable for all):

Wizardin kotisivut, tai pitäisikö sanomani ‘theory of everything’  tästä linkistä.

Kaupunki on kaunis kuin mikä ja turistille yllin kyllin tekemistä. Ai mikä siitä niin mukavan teki? No, ihmiset tietenkin. Oli britti, oli kaksi kanukkia, oli sveitsiläinen, oli tanskalainen ja se yksi suomalainen majoittuneena Bealey International Backbackers hostelliin. Ja ne viihtyivät niin hyvin siellä keskenään, että bussikuskit jo alkoivat vinoilemaan vihdoin matkalaisten lähdettyä liikkeelle. Tuohon aikaan bussit kulkivat vain 2-3 kertaa viikossa saaren eri osiin ja niihin piti varata paikka etukäteen. No, yksi vuoro taisi jäädä väliin 🙂 Tapasimme vielä saarten eri osissa pienimmillä porukoilla ja uudelleen Australian puolella. Valitettavasti yhteyden pito on vuosien saatossa hiipunut.

Vielä joku päivä menen sinne takaisin!

◊ ◊ ◊ ◊ ◊

Edit 23022011 Matkapäiväkirjasta tarkastettuna siitä on tasan 20 vuotta kun tuolla virailin. Muistijälki toimi siis aivan oikein. Ihme! Vierailin siellä vielä uudemman kerran muutaman viikon kuluttua.

 

 

23 comments on “In A Memory Lane – Christchurch, NZ

 1. Tosiaan aika järkyttäviä uutisia Christchurchista, jotenkin nyt suhtaudun vielä ihan erilailla kaikkiin maanjäristysuutisiin, kun asun itsekin maanjäristysalueella.

  Mutta mielenkiintoisen ja varmasti ikimuistoisen reissun olet sinne tehnyt. Kyllä sun varmaan pitää sinne vielä päästä uudelleen. Ja minä tykkäsin tuosta Wizardista tosi paljon, tuollaisia herättelijöitä kyllä tarvitaan. 😉

  • Itkis,
   Joskus tuntuu, että nuo järistykset sattuvan aivan ehdottomiin lempikaupunkeihini. Mutta eihän se niin mene, vaan kolahtaa aina koviten.
   Wizard on hauska hemmo ja vieläkin jaksaa vetää proggistaan.

 2. Järkyttävää tosiaankin oli nähdä,millaista tuhoa tuo järistys aiheutti.Täkäläisiäkin on muutama siellä raunioiden alla,eikä ole heistä kuulunut vielä.
  Toivottavasti saavat rakennettua tuon kaupungin uudelleen,yhtä kauniina,mutta paremmin varusteltuna järistyksiä vastaan.

 3. Järkyttävää, pakalla joskus käyneenä on varmaan vielä surullisempaa katsella. Kuviasi ja linkkiä katsellessa meni ihan kylmäväreet selkäpiitä pitkin. Luonnolla on suuret voimat.

  • Miiwi,
   Oli se aika riipivä uutinen. Taas. Luonto on kuluneen vuosikymmenen aikana näyttänyt voimansa jotenkin yliuhmakkaasti.

 4. Luonnonmullistukset vetää hiljaiseksi, aika ihmeellisesti tuonkin kirkon mahtava torni pudonnut siihen viereen. Katastrofit saavat vallan eri merkityksen silloin, kun on tutuista paikoista kyse tai vielä pahempaa tutuista ihmisistä. Toivottavasti ystäväsi selvisivät.

  • Arleena,
   Siellä taitaa olla pienempiä järistyksiä aika usein. Oli silloinkin, kun kiertelin saaria. Tuntui, mutta ei säikäyttänyt. Nyt olisin varmaan eri mieltä.

 5. Luonnonkatastroofien edessä ihminen on voimaton. Ne ovat aiheuttaneet viime aikoina niin paljon hätää ja surua. Olen seurannut tätäkin murhenäytelmää telkasta ja lehdistä. Ajattelemaan se on pistänyt.

  • Aimarii,
   Niin, tuntuu kuin jossain päin palloa olisi jatkuvasti jotain menossa. Pelottavaa. Ääri-ilmiöt lisääntyvät ja mitään ei tehdä.

 6. Kauniit kuvat sulla on muistona sieltä.
  Kyllä tollaset luonnonvoimat tekevät joskus ihan kamalaa jälkeä, mikä on tosi surullista.

 7. LInkeistäsi edeten huomasin, että tuon kirkon sisäänkin on kuollut ihmisiä. Järkyttävä kuva tuosta tornista.

 8. Nyt myös Japanin kohtaloa harmitellessa muistui tämä linkki Christchurchistä. Harmi noi kaikki maanjäristykset, mutta niistä ei ihminen edes voi ottaa syytä, joten varautuminen ja kestäminen on ainoa keino.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s