Paska lista

Kuka näitä listoja laatii? Tässä tapauksessa pitäisi ilmeisesti kysäistä, että kuka näita ehdottaa? Kyse on tietenkin Helsingin Sanomien ‘Suomen paras blogi‘ -kilpailun ehdokaslistasta. Listassa hämmästyttää parikin asiaa. Ensinnäkin ammattipoliitikkojen blogien pääsy listalle. Nämä ovat nähdäkseni vain ja ainoastaan oman aatteen eteenpäin viemiseen perustettuja blogeja, joita tuskin olisi ellei olisi äänten kalastelusta toisissa yhteyksissä kyse. Toinen on parhaan valokuvausblogin kategoriasta löytyvä yksi ja ainoa ehdokkaana oleva ammattivalokuvaajan portfolio. Myös muista kategorioista löytyy kategorian ammattilaisia blogiensa takaa.

Mikä minua tässä kuviossa ihmetyttää on tiettyjen aatteiden tai suuntauksien nostaminen ylitse muiden. Bloggaaminen on jokamiehen oikeuksiin rinnastettavaa harrastustoimintaa varsin laajalla rintamalla. Blogilistalle liittyneitä blogeja on n. 53 000 ja sieltä eivät löydy kaikki blogit. Olen aivan varma, että sieltäkin löytyisi mainioita yhteiskuntakriittisiä blogeja ilman puoluekytköksiä tai harrastelijavalokuvaajien upeita kuvablogeja, jotka odottavat vain suuren yleisön tietoisuuteen pääsemistä. Pikahaulla Blogilistalta löytyi 4374 valokuvausaiheista blogia, politiikkaa pohtii 1211 blogia ja kulttuurin nautinnoista kirjoittaa 1092. Kaikkia kategorioita en jaksa käydä lävitse, ehkä siitä syystä että nämä ovat lähellä sydäntäni.

Toivoisin Hesarin Kuukausiliitteen toimitukselta sen verran seulaa, että tällaisia kömmähdyksiä ei päästettäisi lävitse. Toki voisi myös olla ammattilaisten blogikisa ja harrastelijakirjoittajille oma kisa.

Ehkäpä meidän pitäisi pistää omat ehdotuksemme sisään ja pistää tuo lista uusiksi. Toki siellä on myös paljon hyvää, kuten esimerkiksi Kulutusjuhla ja Kannesta kanteen. Omat ehdotukseni ehdottaviksi olemassa oleviin kategorioihin ovat:

Yhteiskunnallista:

Hymyilevä eläkeläinen

Ihmisen elämästä:

Lentoliskon elämää

Ruokaa:

– en lue ruokablogeja

Harrastuksia:

Vapsiainen

Säästä:

Maisema – Landscape

Makoja:

Jalkaisin

Kulttuuria:

Kirjavalas

Valokuvausta:

Merkintöjä Melukylästä

Luontoa:

Hullis 2.0

Muotia:

– en lue muotiblogeja

Huumoria:

Sarjakuva

Nämä tänään, ensi kerralla jotain muuta.

Advertisements

29 comments on “Paska lista

 1. Niinpä onkin.
  Jaksaakohan ne käydä ehdotuksia läpi, jos sinne omia listoja laittaa!
  Kepeästi valitsevat paljon mediassa näkyvät poliitikot ja muut vaikuttajat tai taloudellisia intressejä sisältävät!

 2. No ihan paska lista. Olen telkusta katselletu blogistania -ohjelmaa… hmmm….hmm…. että sillee.

 3. Ai niin, muistan keväällä, kun tuollainen kilpailu alkoi. Nyt, kun ei tule hesaria, enkä verkostakaan sitä jaksa lukea, niin on jäänyt unohduksiin.
  Ihme kilpailuja. Urheilukilpailut vielä ymmärrän, niissähän voi mitata tarkasti voittajan, mutta tällaiset ja tuollainen tarjonta, pah. No, jäämme (epä)mielenkiinnolla odottamaan voittajaa.

  Tuttuja blogeja sinun listallasi ja syystä, komppaan.

 4. No ei kyllä ole hyvä lista siellä Hesarissa.
  Mutta sun listaltasi löytyikin monta hyvää ja parempaa kuin hesarista, hi!
  Oikeassa olet listan suhteen kyllä!

 5. Niin totta. Sinne saa kai tehdä ehdotuksia edelleen, vai saako, valokuvablogien tynkälista ihmetyttää, niitähän on vaikka kuinka ja paljon. Sinulla on hyvä lista, muutama uutuuskin minulle 🙂

  • Sirokko,
   Saa sinne tehdä ehdotuksia edelleen. Ehdotus perusteluineen toimituksen tietotoon ja kai ne siellä sitten puntaroi ‘parhautta’, julkistamiskelpoisuutta tai mitä lie.

 6. Mikä tekee blogista sen parhaan, eihän niitä voi laittaa paremmuusjärjesykseen, niitä on nin paljon ja niin erilaisia samoin kuin lukijoita. Ja omakin mieltymys vaihtuu aina välillä.
  Mielenkintoinen lista sinulla 🙂

 7. Media yrittää saada helposti harrastajilta palkan vastinetta.
  Niin tyypillistä tämän päivän journalismia, kaikki yhtä seiskaa….

  • BLOGitse,
   Olipa hyvin sanottu! Juuri noin. Eniten sieppaa ne aamuradiot, joissa juontaja lukee suoraan nettilehdistä asiansa. Ja viivellä. Olen yleensä kerinnyt lukea ne jo.

 8. Hyvä lista sulla 😉

  Katselin Hesarin listaa ja hämmästelin. Ymmärtääkseni listan blogit on joku (jotkut) siellä toimituksessa valinnut ihmisten lähettämistä ehdotuksista. Silloinhan listaan vaikuttaa jo karsijan/karsijoiden maku! Nyt jo näkee, että listan blogit ovat samantyylisiä. Lähinnä katselin tietysti luontoblogeja ja kaikissa niissä on sama tyyli, joka saa ne muistuttamaan lehden artikkeleita. Itse luen pariakymmentä luontoblogia ja arvostan ihan toisen tyylisiä blogeja. Sellaisia, jotka perustuvat kirjoittajan omiin luontohavaintoihin ja -kuviin. Eikös blogin määritelmäänkin liitetä usein sana “henkilökohtainen”. Tiedejutut ovat asia erikseen. No, makunsa kullakin. Muutenkin tosi paljon ammattilaisten blogeja, niin kuin kirjoitit.

  • Eikö vain olekin hyvä lista, Annika 🙂

   Saas nähdä minkä blogin ne niistä vähemmän henkilökohtaisista valitsevat voittajaksi. Pelottaa jo valmiiksi!

 9. Hyvä lista sinulla on. Minäkin löysin sieltä mielenkiintoista uutta. Mutta tunsin sentään jotain jo ennestäänkin.

 10. En taida olla ihan kalkkeutunut, kun listasi blogeista seuraan edelleen – enemmän tai vähemmän – viittä blogia. Täytyy kyllä sanoa, että myös tähän kommentoineista monet olisivat minun listoillani 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s