Kuvatilinpäätös 2013

Olen tässä siivoillut valokuvakansioita vuoden vaihtumisen kunniaksi. Deletointinappulaa painellessani tuli mieleeni vanha kunnon Kuvatilinpäätös, jonka Neulekirppu lanseerasi vuosia sitten. Minulta on jäänyt parin edellisen vuoden kuvatilinpäätökset tekemättä. Näin sitä voi jälleen  pohtia omia kuvailujaan. Kysymykset ovat tuttuja menneiltä vuosilta:

1. Mitä aihetta kuvasit eniten vuonna 2013? Keskityitkö selkeästi johonkin aiheeseen vai kuvasitko kaikkea mitä eteen tuli?

Vuosi 2013 oli varsin vaisu valokuvauksen saralla. Otin harvinaisen vähän kuvia. Kesäkuukausista, jotka yleensä ovat aktiivisia kuvauskuukauisia, jäi pari kuvaamatta. Menneiden vuosien kukkakuvamakrojen intoilussa nuo olivat aktiivisimpia kuukausia, mutta menneenä vuonna on todella vähän tullut kasveja ikuistettua. Lienee varastot täynnä. Kuvakansioita selatessa voi huomioida vuoden menneen ilman minkäänlaista teemaa, yleiskuvia suurimmaksi osaksi.

2. Osallistuitko Valokuvatorstaihin tai muihin vastaaviin kuvahaasteisiin vuoden 2013 aikana?

Valokuvatorstaihin osallistuin tässä blogissa vuonna 2013 ainoastaan kolme kertaa ja Strechyardissa kerran. Bloggaamisen alkuvuosina Valokuvatorstaihin tuli osallistuttua jokseenkin aktiivisesti, mutta niin se on vain hiipunut innostus.

Mustavalkomaanantain palattua eetteeriin osallistuin kerran tässä blogissa ja kaksi kertaa Strechyard -kuvablogissani.

Makrotex-haasteisiin osallistuin tässä blogissa neljä kertaa.

Ehkäpä näin vaisuun kuvahaasteisiin osallistumiseen vaikuttaa myös se, että postailin muutenkin todella vähän viime vuoden aikana. Kevät meni rypistellessä jatko-opintoja valmiiksi, kesällä muutto ja syksyllä uuden omaksuminen. Nyt olen hivenen ryhdistäytynyt ja paukuttanut vuoden 2013 kuvia niin Strechyard -blogiin, kuin kukkamakroja Backyard Beauties -blogiin ahkerasti. BB:ssä mennään vuoden lopusta taaksepäin periaatteella yksi kuva per kansio ainakin niin kauan kun uusia alkaa kameran kortilta löytyä. Strechyardissa on myös sama periaate, tosin sinne saattaa tulla uutta kamaa nopeammassa tahdissa. Tiistaisin julkaisen siellä Tiistaiklassikon, eli vanhennetun kuvan ja ne eivät tule missään järjestyksessä, enemmän fiiliksen mukaan.

3. Mistä vuonna 2013 ottamistasi kuvista pidät itse eniten? (Onko se yksittäinen kuva vai kuvasarja tai kenties jonkun toisen ottama kuva? Voit perustella valintaasi tai pitää syyn omana tietonasi.)

Aiempina, aktiivisina, vuosina olen nostanut tähän yhden kuvan jokaisesta blogista. No, tuosta julkaisemattomuudesta johtuen nostan tähän sellaisen kuvan, josta tulee hyvä mieli.

saimaa Loppukesän auringonlasku Saimaalla lämmittää näin tammikuun pakkasilla.

4. Mitä uutta opit kuvaamisesta vuonna 2013?

Olen pikkuhiljaa perehtynyt maisemakuvaukseen, joka on edellis vuosina jäänyt vähemmälle makroiluinnostuksesta johtuen. Nenä kiinni heinikossa on jättänyt muun maailman näkemättä. Viime vuonna käänsin katseen horisonttiin.

5. Hankitko jotakin uusia lisälaitteita, uuden kameran tms. vuoden aikana? Oletko tyytyväinen hankintaansi?

Vähäiseen kuvaukseen varmasti yksi syy on tekninen. IsoNikon (D80) on ollut rikki jo toista vuotta ja saamattomuuttani en ole saanut lähetettyä sitä huoltoon. PikkuNikon (P7000) hajosi kesän aluksi paukutettuani sitä käsilaukussa johonkin kovaan. Kesän alkumetreillä ostin Olympus Pen E3 -minjärkkärin ja siihen lisäputken sekä macrolinssin. Ohjekirjan lukeminen on vielä vaiheessa ja kameran ominaisuuksien omaksuminen todella laiskanlaista. Herkkä vekotin se on, joten makroiluihin pitää olla jalusta matkassa. Hankalampi homma! Yleiskuvia sillä saa aivan kelvollisia, kuten tuo auringonlasku. Värimaailma on myös omaa silmääni viehättävä. Mutta…! Kyllä se tällaiselle ikänsä Nikoneilla kuvanneella on taasen iso kynnys omaksua jonkin toisen merkin aivoitukset. Veikkaisin, että tänä vuonna jotain kautta siirtymä Nikoniin tulee tapahtumaan.

Kännykkäkuvia olen harrastanut vuonna 2013 entistä enemmän. Sitäkin kausittain. Kelpo vekotin pikanäppäyksiin.

6. Mikä on vuoden 2014 kuvaussuunnitelmasi?

Yleisellä tasolla otan tämän kaupungin kuvien kautta haltuun. Kasvikuvausrintamalla Saimaa rannat luovat oivalliset mahdollisuudet rantakasvien kuvaamiseen. Enemmän kuvia, vähemmän räpsimistä!

*** Ota kysymykset matkaan ja tee oma valokuvatilinpäätöksesi. Olisi mukava kuulla miten sinulla viime vuosi sujui kameran takana. ***

Edit klo 14:52

Sunnuntai klassikkona teemaan passeli biisi:

– Girls on Film –

Tämä Duran Duranin klassikko on vuodelta 1981 ja bändin debuuttialbumilta.

14 comments on “Kuvatilinpäätös 2013

 1. Oli vaisu kuvausvuosi minullakin, alle 90 kuvaa säästin koko vuoden saldosta. Menneiden vuosien makrokukkiakin oli niin paljon, ettei kannata enää uusia ottaa.

  Girls on film on klassikko. Ja aika klassikkokamaa on valokuvafilmikin.

  • Susupetal,
   Tässä se nyt nähdään suora vaikutus itärajalle muutosta. Me ei olla päästy luuhaamaan kameroiden kanssa kauppoihin ja näyttelyihin! Asia pitää korjata tänä vuonna 🙂

 2. Hieno maisema!
  Olet oikeassa; keskittyminen lähikuviin vie huomion ympäristöltä ja myös päinvastoin.
  Minä olen liikaakin tähyillyt taivaalle ja sn kuvaamiseen tällä hetkellä ei riitä tehoja kuin pääkopassa. Ehkä hyvä välillä antaa maiseman mennä pään läpi ilman kuvaamista. Kamera on etsinnässä vieläkin. Ja räpsimisestä haluaisin päästä eroon, koska silloin tulee turhan paljon tallennettua roskaa. Osaisikohan kuvata edes puoliksi sillä asenteella kuin ennen digiaikaa.

  • eMMä,
   Ai kauheeta että se olisi vaikeaa, siis kuvata kuin ennen digiaikaa. Säästeliäästi. Voisihan sitä kuukauden verran muuten kokeilla. Ajatuksella ja hartaasti sommitellen.

 3. Siinäpä se! Taidan ottaa haasteen harkintaan, tulee selvitettyä tätä omaakin kuvasumaa. Hyvä siivota niin arkistoja kuin ajatuksiaankin. Mielenkiintoisesti kävit läpi omaasi.

 4. SInä muutit kuvauksellisen kauniisiin maisemiin, kannataakin kääntää kamera horisontiin. Vaikkakin kukkakuvasi ovatkin upeita.
  Itselläni on meneilläään vanhojen paperikuvien digitointi, aika kuluu kivasti 😉

 5. Juu kyllä täytyis…organisoida, deletoida. Sen verran sain aikaiseksi että 2012 kuvat siirsin varastoon. Kuvia otan edelleen ihan liikaa mutta mikä on ottaessa digiaikana. Nautin kun voin ottaa useamman kuvan välittämättä kustannuksista. Paperikuva-aikaan tuli kuvattua lähinnä loma/matkakuvia…missäköhän laatikossa ne kaikki nyt on! 🙂
  Saimaa-kuvasi on upean mahtipontinen rauhallisuudessaan. Ei ihme että moinen maisema tekee hyvää sielulle…

  • BLOGitse,
   Niin, onhan tämä nautinto ja tullut jo osaksi arkea. Ehkis siksi tämä kuvatilinpäätös on toisinaan hyvä tehdä. Muistuttaa olennaisesta, ainakin minua 😉 Paperikuvia lojuu tuolla iso laatikollinen aikamoisena sekamelskana. Ehkä niiden läpikäymiseen on joskus intoa, ehkä….!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s