Turkin heitto

Kesä mennä jolkottaa nimellisesti eteenpäin. Lämpöä hehkuu vain tämä tietokone. Äh, ei se niin surkeaa ole! Onhan tämä kuitenkin parempi kuin ne talven pakkaset 🙂 Nautinnot pitää vain etsiä tällä kertaa muualta. Käväisin heittämässä talviturkin Turkissa, Välimeren rannalla sijaitsevassa pienessä antiikin kreikkalaisten alun perin rakentamassa Siden turistikohteessa.

side1

Hetki ennen auringonlaskua rannalla

Hiekkarantaa riitti toistakymmentä kilometriä ja siellä oli mukava käydä kävelemässä auringonlaskun aikaan ja harrastamassa turistiviihdykkeitä, kuten parasailingiä. Hieman hirvitti ensi alkuun moottoriveneen perässä vedettävään laskuvarjoon köytettäessä, mutta yläilmoihin päästyä meno oli varsin mukavaa. Kymmenen minuutin ajelu hujahti kuin siivillä komeita rantoja ja Taurusvuoriston maisemia tutkiskellessa. Korkeanpaikankammoa hillitsin pitämällä katseen horisontissa.

side5

Turkkilainen auringonlasku

Rannalla loikoilu oli varsin työlästä. Megahienot hotellit olivat täyttäneet rannat lepotuoleillaan ja niihin ei tietenkään ollut mitään asiaa. Joillain rantaravintoloilla oli omia pieniä kaistaleitaan meren ääressä, joissa sai makoilla ilman maksua kunhan söi ja joi kyseisen ravintolan tuotteita.

side3

Uima-allasiloittelua

Me oltiin omatoimireissulla ja apartomentos hotellimme oli noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä rannalta, joten päädyimme vähäisillä rantareissuillamme käyttämään rantaravintolan palveluita makuupaikan saamiseksi. Hiekkainhokkeina useimmiten puhdas ja siisti hotellin uima-allas veti pulikoimaan aamusta iltaan. Ja ah sitä nautintoa! Kummipojan kanssa polskuteltiin sydämemme riemusta vesileikkien riemuissa.

Juhannuksen jälkeinen viikko hurahti nopeasti uiden ja auringon lämmöstä nauttien. Lämpötila oli juuri sopiva: 27-31 C. Viimeisenä päivänä hieman ripsi vettä, mutta ei niin paljoa etteikö altaalla olisi tarennut.

side2

Vanhoja kivikasoja

Siden historia ulottuu sinne 2000 vuoden taakse reippaasti. Kaupunki on toiminut mm. roomalaisten orjamarkkinoina ja siellä ovat seikkailleet mm. Alekanteri Suuri. Kaupungin historia on hyvin esillä ja näkyvissä kaikkialla vanhan kaupungin alueella. Tuo keskusta on pyhitetty shoppailulle ja kaikki kadut ovat kävelykatuja. Vilkkaimman shoppailusydämen kupeesta löytyvät mm. Apollon ja Athenan temppelit ja roomalaisten rakentaman amphiteatteri.

Turkkikokemus oli varsin miellyttävä ja jouduin heittämään kaikki ennakkoluuloni roskakoriin. Olin ajatellut, että se on sellaista pakkokauppaa ja slaimihommaa, hihaan kiinni ja sillei, mutta eipä ollut. Kauppamiehiähän he ovat, mutta Sidessä hoitivat homman lempeästi jutustellen ja jättivät rauhaan välittömästi, jos ilmaisit ettet ole halukas kauppoihin. Palvelu oli todella hyvää niin hotellissa kuin ravintoloissa. Ruoka oli maukasta ja juomat sopivan viileitä.

side6

Koneesta häämöttää Siden niemi

Lensimme Turkis Airlines koneilla ja koneen vaihto oli Istanbulissa mennen tullen. Paluumatkalla kapteeni kierrätti meidät vielä Siden yllä kunniakierroksella:

side4

Side ilmasta

Palvelu oli hyvää ja yllättävää kyllä myös lentokoneruoka. Ja sitä tuli paljon ja usein. Eipä haitannut vaikka mennessä joutui odottelemaan matkalaukkuja toisen vuoron saapumiseen saakka ja tullessa yöpymään yhden ylimääräisen yön Istanbulissa viiden tähden hotellissa aamukoneen ollessa sen verran myöhässä ettemme kerinneet Hesan lennolle. Nähtiin kivasti pala Istanbulia ja kotiin päästiin turvallisesti.

 

30 comments on “Turkin heitto

 1. Hieno kuvakokoelma! Mukava kuulla, että kaupustelutyyli siellä on rauhoittunut. Oltiin 15v sitten Marmariksessa ja silloin jäi ärsytys tyrkyttävistä kaupoista, mutta ehkä nyt vois ottaa uusinnan johonkin paikkaan, jos näkyy sopiva matka.

 2. Yes! Noin sitä pitää, että talven taas jaksaa. Loppukesä onkin täälläkin sitten lämmintä, sovitaanko niin :-DD

 3. Hurjaa menoa hiekkarannalla 🚤. Mukavaa kuulla hyvistä kokemuksista. Turkki on melkoinen historiallinen aarreaitta, siellä olisi mielenkiintoista käydä.

 4. Luin tämän postauksen jo aiemmin mutten juuri silloin ehtinyt kommentoida…mutta nyt. Side on tuttu paikka tai siis oli vuosia, vuosia sitten. Olen pariin kertaan käynyt. Hyviä, lämpimiä muistoja. Nyt taitaa olla sekin kohde muuttunut ja modernisoitunut.
  Meidän kesä on sujunut ilman paineita kun ei ole ollut pakko mitään. On voinut piirtää tai maalata, ulkoilla tai vaan olla. Vapautta parhaimmillaan. Ja kotonahan on kaikki mukavuudet 🙂 – ehkä täytyy tehdä Malagan reissu loppusyksystä…jos ehtii. 🙂
  ps. makoisia nuo valokuvat

  • Ai miten hauskaa BLOGitse, että olet käynyt Sidessä!
   Kesäkuulumisesi ovat myös makoisia. Tuota samaa minäkin olen harrastanut vähän siellä sun täällä. Tyyliin viikko reissussa ja kaksi kotona 🙂 Vielä on kesää jäljellä ja tässä kerkiää vaikka mitä! Nautitaan!

 5. Mukava lukea näistä vähän harvinaisemmista paikoista. Tuntui, että moni asia siellä on kohdallaan. Palvelua, mutta ei liikaa tuputtamista. Vau tuota ilmailukokemusta. Paljastat suorastaan uusia puolis itsestäsi :))
  Tapasitko ketään, joka olisi kertonut siitä, miten suomalaiset ja turkkilaiset ovat kielisukulaisia… Me heitä aina silloin tällöin tavattiin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s