Helpotusta!

Tänään se saapui, paketti. Malttamattomana avasin kääreet, mutta sen pidemmälle en ensi alkuun tohtinut edetä. Tutkin ja pyörittelin. Luin ohjekirjaa ja sivelin kansia. Kaunis se on:

macci

– tehoja ja nopeutta –

Päivemmällä ymmärsin jo mistä kannen saa auki ja aloin uittamaan sisään wifi-asetuksia. Salasana takkuili ja kymmenennen kerran jälkeen ymmärsin avata PC:n ja tarkistaa sen sielä. Johan putkahti sisään. Yleiset asetukset laittelin kuntoon ja sähköpostitilin toimimaan. Siinäpä se sitten tälle päivälle. Joten tämä postaus tulee vielä vanhalta vehkeeltä, sormet osuu tällä vielä nimittäin oikeille näppäimille. Kaikenlaista pientä opettelua siis tiedossa, kuten hiirenä toimivan liukualustan käyttö. Sorminäppäryys joutuu aivan uudelle koetukselle.

Kuvat tähän postaukseen otin puhelimella ja muokkasin iPadissa, josta löytyy myös näppärä kollaasiohjelma. Nyt kaikki härpäkkeet voivat siis keskustella keskenään ja ei tarvitse enää tuskailla hitauden kanssa. Kunhan selvitän seuraavia asioita:

 • käytänkö iCloudi, josta todennäköisesti joutuisin maksamaan maltaita
 • otanko oman ulkoisen pilvipalvelun käyttöön ja taipuuko se toimimaan iPadin kanssa (tutkittava)
 • tyydynkö sisäiseen kuvavirtaan, joka pitää kuvat tallessa 30 päivää <- pitää siis muistaa tallentaa johonkin laitteeseen yksi versio
 • mistä löydän yhtä käyttökelpoisen kuvien käsittelyohjelman kuin Photoshop on (sitä en hanki, koska on kuukausittainen käyttömaksu)
 • ja sitten ne muut ohjelmat – aika näyttää mitä tarvitsen vai tarvitsenko
 • miten paljon niitä vanhoja tiedostoja oikeasti tarvitsen – aika näyttää!

Suurempia hankaluuksia ei vielä ole tullut eteen ja ymmärsin käyttöjärjestelmän asetukset aivan sujuvasti. Aivan uusi ympäristö Mac-maailma ei ole, mutta kömpelöksi olen sen kanssa itseni tuntenut iPadin käyttöön ottoon saakka. Jos tuon läppärin kanssa sujuu hommat yhtä kevyesti, niin saatan olla lähellä tavoitettani. Olisin onnellinen, jos pystyisin yksinkertaistamaan toimintoja ja pääsemään eroon tiedostojen kopioiden kopioista ja vielä niiden kopioista.

23 comments on “Helpotusta!

 1. Onneksi olkoon! Jännittävää ja hienoa, kun on uusi kone nenän edessä. Tyttären tyttärellä taitaa olla sama versio. Kehui myös sitä, että nyt känny ja kone ymmärtävät toisiaan.

  • Kiitos Uuna 🙂 Opetellessa menee ehkä tovi jos toinenkin. Pikkuhiljaa edeten tähän varmasti onnistuu sukeltamaan sisään. Yhteensopivuus on kätevää ja aikaa säästävää!

  • Mr. Hämeenjussi,
   Kiitos vinkistä ja ennen kaikkea suosituksesta! Kävin justiinsa äsken katsomassa tuon Affinityn videon ja vaakakuppi alkaa kallistua sen suuntaan. Ehdotuksesi vahvisti asian. Hinta ei tosiaankaan ole paha ja se on kerralla maksettu eikä jotain käyttömaksuja. Sitä paitsi, jos oikein hätä tulee niin onhan tuo Photari vielä tuossa PC:ssä toimintakuntoisena. Niin kauan kuin se kone toimii…. Tämä on aika outoa, kun on niin hiljaista. Tämä vekotin ei jyskytä ja puhise, niin kuin tuo vanha vekotin 🙂

 2. Onnea, uusi kone tuo aluksi paljon opeteltavaa! Ompuista en tiedä mitään, katselen vain ikkunoita 🙂 Kymppiä on kehuttu paremmaksi, pitäisi alkaa päivittelemään.

 3. Joko on kone hallussa? Minäkin olen pähkäillyt pc:n vaihtamista mutta…meillä on iso mac mutta en koskaan tullut sen kanssa sinuiksi. Leikin sen kanssa jonkin aikaa mutta palasin takaisin pc:n pariin..
  Minä käytän pääosin PhotoScape’ä koska photaria en ole koskaan oppinut (saamattomuuttani) kunnolla käyttämään, koen sen yksin oppien liikaa aikaa vieväksi..kun en millään viitsisi istua koneella muutenkaan kuten ennen… 🙂
  Kohta en varsinkaan istu kun on muutto edessä! 🙂

  • BLOGitse,
   Kyllä se pikkuhiljaa alkaa avata salaisuuksiaan minulle 🙂 Oikeastaan kerkesin tässä yksi päivä jo ihmetellä miten olen pärjännyt ilman tuollaista vekotinta aiemmin… 😮 Vielä kun oppii sen uuden kuvankäsittelyohjelman, niin voi iloita. Tosin se koneella istuminen on vähentynyt täälläkin huimasti.

   Muutto! Kovvoo hommoo! Toivottavasti ei mihinkään kauas tällä kertaa.

 4. Onnea uudelle raudalle!
  Olen myös ollut ipattiin tyytyväinen ja arpoilin jo läppärin vaihtamista mäkkiin, kun en enää tarvitse windowspohjaisia työohjelmia. Toisaalta käytän enimmäkseen tablettia joten eipä uudelle kannettavalle ole tarvettakaan. Kuvat lataan monimutkaisesti kameralta ensin läppärille talteen ja sitten siirrän kansiona ipatille, jossa ne yleensä muokkaan.

  • Kiitos Emmä 🙂
   Suuren juhlan tuntu hiipui, kun aika taasen menee kaikenlaiseen muuhun puuhasteluun. No, syksyllä on varmasti sadepäiviä opettelua varten 😉
   iPadille on kyllä tosi mainioita kuvankäsittelyohjelmia ja siellä minäkin niitä usein värkkään.

 5. Hep, tulin taas melkein parin vkon tauon jälkeen blogifeediä selaamaan (tullut kateltua twitteriä nyt enemmän) ja täällähän on tapahtunut: onnea uudelle mäkille! 🙂

  Mulla on taas iPad jäänyt aika vähille kun tämä Macbook Air on niin kätevä. Vaihdoin just kk sitten uudemman ja isompitilaisen version.

  Tuota cloudia en ottanut käyttöön, kun se ilmainen tila oli kuitenkin aika pieni ja hinta tuntui suht isolta. Backuppeihin on koko ajan kiinni erillinen ulkoinen kovalevy, johon TimeMachine hoitaa hienosti kaikki muutokset.

  Kuvankäsittelyyn ostin Lightroomin reilulla satasella; se näytti olevan ykkönen maailmalla ammattikuvaajillakin ja saa vielä kertaostoksella. Hoitaa 99% mun kuvankäsittelystä, kun pääosin vain korjailen ja viilailen, enkä mitään editointia tms tee. Vastaava Applelta on Aperture, jonka saa kätevästi App Storesta, on hiukan edukkaampi ja samantyylinen. Noi on hyviä, kun ei muokatessa tartte ottaa mitään backuppeja itte, koska muutokset tehdään vain tietokantaan ja fyysiseen kuvaan ei kosketa. Samoin nopeus on aika hyvä, kun ei tartte levyä lukea aina kuvia katsoes.

  • Kiitos vinkeistä Timo! Ajattelinkin, että sinulta saan hyviä mac -käyttövinkkejä. Muistelin, että vaihdoit silloin muutama vuosi sitten siihen 🙂

   Mulla on joskus ollut Lightroomin beta ja winkkuympäristössä ei vain riittänyt puhti siihen ja koin sen jotenkin vaikeaksi käyttää. Aperture on kuulemma menneen talven lumia… ainakin mac-foorumien mukaan. En tiedä. Se ei tosin tullut vastaan i-kaupassa 😮 Mutta mulla taitaa olla se tuossa padissä. Siellä olen kätevimmäksi huomannut Snapseedin, tosin autodeskin Pixl on kanssa aika hauska.

   Ostin sen Affinityn (50 ekee) ihan sen vuoksi, että voin tehdä niitä muitakin editointeja. Kerkiäispä vain vielä opettelemaan sitä. Huh 🙂

   • Aperturen harkinnastani on jo muutama vuosi, joten en tiedä josko on tosiaan sen jälkeen menettänyt pelin.

    Tuossa on ehkä kysymyksenä, että mikä on käyttökohde – LR/Aperissa se on kuvakirjaston hallinnointi ja ohjelmissa on vain lisänä viilaamiseen ja parantamiseen työkalut. Sellainen kunnon taiteellisten kuvien luominen niillä ei onnistu.

    • Timo,
     Lightroom olisi kyllä siinä perusviilaamisessa ja säätämisessä yliveto. Katsotaan nyt vähän aikaa mitä tuolla Affinityllä saa aikaiseksi. Kunhan taas kerkeisi leikkimään, huokaus 🙂

 6. Onnea uudelle koneelle ja tietty sen käyttäjällekin.
  Ostin myös joku aika sitten uuden koneen ja nyt mies sitten siihen laittoi myös tämän kympin.
  Joku juttu siinä ärsyttää edelliseen verraten, mutta ehkä ajan kanssa opin sen hyväksymään, tai tekemään vaikeimman kauttta, he!

  • Kiitos Harakka,
   Tämä on yhtä opettelua näiden laitteiden kanssa! Tosin sehän on vain plussaa viime aikoina julkisuuteen tulleiden tutkimustulosten mukaan me ollaan varsin hyvin voivia näiden kanssa peuhatessamme 😉

  • Kiitos Kaari,
   Hitaaksi kävi vain tämä bloggaaminen. No, näillä nyt ei oikeasti ole asiayhteyttä. Kiirettä töissä ja illat käyneet tosi lyhyiksi. Oikeastaan uuden koneen tyypittely jäänyt sen vuoksi aika vähälle. Eiköhän tämä taas tästä.

 7. Hyvä laite, tykkään käyttää sitä ja instagram on vienyt niin mukanaan, että unohdan päivittää omaa blogia. Pitää ryhdistäytyä.
  Onnea uuden omenan kanssa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s