Sunday classic – 200708

Tänään soi Elvis Costello. Kummipoika meni syntymään viime kesänä kummitädin ollessa Porin Jazzeilla katsomassa Elvaria. Syntymäpäivän (joka on virallisesti huomenna) kunniaksi soikoon tämä Elvis Costello & The Attractions -biisi vuodelta 1978:

‘(I Don’t Want to Go to) Chelsea’ löytyy Elvis Costellon toiselta albumilta ‘This Year’s Model’, jota pidetään Elvarin läpimurtoablumina. Albumi on rankattu sijalle 98 Rolling Stone lehden ‘The 500 Greatest Albums Forever’ -listalla. Costellon laajasta tuotannosta otti todella koville valita tähän sopivaa, joten päätin mennä tuonne juurille. Tältä albumilta löytyy myös yksi mielestäni ehdottomia Elvari kestosuosikkeja: The Beat. Todellisuudessa tuon huikean lyyrikon tuotannosta menee aivan kaikki. Tässa huushollissa on aika usein ‘Elvari-päiviä’ 😉

costello.jpg

Elvis Costello Pori Jazzeilla 2007

Elviksellä oli mukana tuossa Porin konsertissa vanha The Attractions kumppani Steve Nieve ja New Orleansin R&B virtuoosi Allen Toussaint. Näistä herroista jälkimmäinen on ehkä tunnetumpi, sillä kuuluuhan hänen kirjoittamiinsa klassikoihin mm. tämä Lee Dorseyn esittämä ‘Working in the Coal Mine’ ja tämä iki-ihana ‘Southern Nights’.

Viime heinäkuussa olen kirjoittanut tämän konsertin olleen ekstaasikamaa. Ja olihan se.

costello2.jpg

Toussaint – Costello – Nieve

Edellisen kerran olin Costelloa katsomassa HaloEfektin kanssa Ruisrocissa joskus 1991 tietämillä. Sieltä on myös muistikuvat huipputason showsta, vaikkakaan rock-yleisö ei kovin tuntunut innostuvan ja saatiin tanssia aivan rauhassa eturivissä. Tuota Ruisrockin sen vuotista esiintyjälistaa katsellessani jäin ihmettelemään ettemme olleet jääneet paikalle sunnuntaiksi, jolloin siellä oli esiintymässä Debbie Harry. No ehkä HaloEfekti muistaa miten siinä niin kävi. Ehkä ajatuksissa oli, että ei Debbietä ilman Blondia.

‘Top 100 – Parhaimmat levyt kautta aikain’ blogissa on myös arvioitu ‘This Year’s Model’ -albumia.

Edit 23:35

Kiitos HaloEfektin paremman muistin alkoivat palaset loksahdella paikoilleen täälläkin. Niinhän se oli tuolla -91 Ruisrockissa, että työt painoivat päälle ja pitkänmatkalaisten oli lähdettävä hyvissä ajoin ajelemaan kotia kohti. Sunnuntaina katsoimme siis Eppu Normaalin ja Kolmannen naisen päälavalla ja lähdimme ajelemaan. Muistan jo myös keskustelun jota käytiin Debbien ja pääesiintyjä Billy Idolin suhteen. Lopputulos oli, että tytöt eivät olleet valmiita uhraamaan yöuniaan Billy Idolin vuoksi ja minä olin nähnyt tuon ilmiön jo Jenkeissä ja sen jälkeenhän ei ole tullut mitään kelvollista ulos. Debbie Harryn todettiin olevan kalpean haamun ilman Blondia ja suunta kotia kohti saattoi alkaa. Tämä on kuulkaa tarkkaa hommaa, menee samaan sarjaan kuin cover-biisit.

On se hyvä että tuo HaloEfekti omaa niin hyvän muistin, että voin aina kääntyä siihen suuntaan omani pätkiessä 😉

Edit2 23:59

Käyköhän tässä tätä menoa niin, että saan kerrottua viimeviikkoisesta Blondien ja Bruce Springsteenin konserteista vasta vuonna 2025… 😉

4 comments on “Sunday classic – 200708

  1. Ikimuistoisa reissu! Mullekin jäi parhaiten mieleen siitä Ruisrock-keikasta (olen ollut kerran aiemminkin) Elvis Costello ja se että Simo Frangen kysyi multa mistä olin ostanu ruokaa.

    Se että emme jääneet katsomaan Debbie Harrya liittyy ilmeisesti siihen että liikkeellä oli kolme “uranaista”. Veikkaisin että se liittyi joko kaikkien tai ainakin minun duuneihin. Meitsihän ei tuolloin juuri lomaillut ;D Siinä taisi käydä niin että läksimme joko Eppujen tai Kolmannen naisen jälkeen kun sä menit mun kyydissä Hesaan ja mä ja se yksi neiti vielä sieltä Jyppilään.

  2. No olipas hauska pläjäys, mulle tuo Costellon alkutuotanto on tutumpaa kuin myöhemmät, tykkään kyllä, mutta en mitenkään erityisesti seuraillut hänen uraansa. Mutta aina Costello hetki on virkistävä. Todella ihmettelen kyllä tota sun Debbie Harryn missaamista.;)

  3. HaloEfekti,
    Kiitos muistin virkistyksestä. Minäkin muistan tuon Frangenin ihmettelyn ruoasta! Ja muistan myös Elviksen silmäniskun 😉 Se oli hyvä keikka kaikin puolin, siis koko viikonloppu.

    Mariar,
    Kiitos. Nämä ovat aika harvinaisia, sillä en yleensä pidä kameraa konserteissa mukana. Kuvaaminen häiritsee pääasiaa eli musiikkiin eläytymistä.

    Itkupilli,
    Kyllä Elvarilta on tullut aivan käsittämättömän hyvää tavaraa pitkin vuosikymmeniä. Suosittelen tutustumaan. Äänikin paranee iän karttuessa. Laitoin tuonne tekstiin edit osion tuosta Debbien missaamisesta. Näin jälkikäteen ajatellen aika käsittämätön juttu! Mutta tyttöjen pitkä matka ja maanantainen aikainen ylösnousu on aivan ymmärrettävää. Minultakin 😉

Leave a comment